Dodik: SNSD nije za digitalni proces izbora, RS će birati svog člana Predsjedništva

0
Radiosarajevo.ba
Dodik: SNSD nije za digitalni proces izbora, RS će birati svog člana Predsjedništva

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke govorio je o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, izborima u Srebrenici, Doboju, ali i Izbornom zakonu.

SNSD je pozdravio rezultate ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju, te da su sve spekulacije oko izbornih krađa "pale u vodu", piše N1.

“Rezultat je potvrdio snagu naše partije, bez obzira što je pobjednički kandidat za načelnika koalicioni prijedlog SNSD-a. Imamo situaciju u Doboju gdje je pobijedio gradonačelnik. Skupština u Doboju je apsolutna, a u Srebrenici je SNSD vodeća stranka”, izjavio je Dodik.

On je rekao da će ponuditi širi prijedlog za Skupštinu Doboja, te će ponuditi svima koji žele većinu da je i osnuju.

Što se Srebrenice, rekao je da će se ponuditi mjesta Bošnjacima koji to žele i imaju izborni legitimitet.

Na sastanku u SNSD-u je razgovarano i o situaciji u BiH, za koju je Dodik rekao da je složena, a rekao je da neformiranje Vlade FBiH govori o ambijentu koji dolazi iz ovog bh. entiteta.

“Što se tiče reforme Izbornog zakona, formirali smo ekipu stručnjaka, a stav ćemo artikulisati o pojedinostima. Čekamo sudbinu razgovora o članovima Predsjedništva, naš stav ostaje isti. RS ostaje pri neposrednom izboru. RS će birati svog člana Predsjedništva, ne možemo prihvatiti pojedine prijedloge da bude biran u Parlamentu. Nismo uključeni u to na koji će se način birati u FBiH, tamo je rečeno da FBiH bira Bošnjaka i Hrvata. Od tog rješenja zavise druge intervencije”, poručio je Dodik.

Kazao je Dodik i to da Izvršni komitet SNSD-a očekuje da se otvori odgovornost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za minuli izborni proces.

“Trebaju da budu smijenjeni, da se pruži šansa da se izabere novi CIK, od tih izbora će zavisiti sudbina BiH”, rekao je Dodik.

Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore – stvaraju se uslovi da razgovaramo o drugim elementima Izbornog zakona. Mora se prestati sa političkim spekulacijama”, poručio je Dodik.

Dodik je ipak kazao da SNSD nije za “digitnalni proces izbora”.

“Pokazao se spekulativnim u SAD, taj metod izbora je doveo do problema”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naglasio da će na narednoj sjednici razgovarati o bezbjedonosnoj situaciji, koju žele dići na viši nivo.

Rekao je da MUP RS nije upućen samo da brine o javnom redu i miru – nego i organizovanom kriminalu, te da se RS kao entitet bori protiv toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije