Dodik: Zahvaljujem se Karadžiću i Mladiću što su poveli srpski narod

Radiosarajevo.ba
Dodik: Zahvaljujem se Karadžiću i Mladiću što su poveli srpski narod
Foto: RTRS / Milorad Dodik na obilježavanju operacije "Koridor 92" na Dugoj Njivi kod Modriče

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju operacije "Koridor 92" na Dugoj Njivi kod Modriče izrazio je veliku zahvalnost svim prethodnim rukovodiocima, komandantima i vojnicima RS-a, od Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pa do svih drugih zato što su poveli srpski narod, javlja Srna.

On je podsjetio kako su neki htjeli da kažu da su samo krivi Srbi i da su samo Srbi poslani tamo gdje se sudi za zločinački poduhvat, a oni koji su činili zločine iz drugih naroda, poput Nasera Orića i hrvatskih generala, nisu odgovarali za učinjeni ratni zločin.

"To je nepravda, koju su ponovo smislili samo za nas. I zbog toga su dvije Jugoslavije bile ozbiljne srpske zablude i veliki politički i istorijski promašaj, jer su razdvojili Srbe u naivnom uvjerenju da imamo svoju državu, da smo objedinjeni i da živimo na jedinstvenom prostoru", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi nisu ugrožavali slobode ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Slovenaca, te da su svi oni, iako poraženi u velikim ratovima, bili integrisani u političke sisteme vlasti i polako preuzeli vlast i definisali nacionalne politike i doveli do raspada Jugoslavije.

"Istovremeno su odgovornost za raspad Jugoslavije i sukobe pripremili za Srbe. Oni koji su razbili suverenu zemlju nisu odgovorali. Nisu ni dana odgovarali, a nisu ni dana kažnjeni", napomenuo je predsjednik RS-a.

Milorad Dodik na obilježavanju operacije

Foto: RTRS / Milorad Dodik na obilježavanju operacije "Koridor 92" na Dugoj Njivi kod Modriče

Prema njegovim riječima, ne može BiH biti država Srba, jer je srpska država isključivo Republika Srpska.

"Oni koji nam govore da mi treba da BiH damo dio nacionalnog ponosa, dio nacionalnih prava da bi u njoj navodno dominirali oni koji su dominanti i kojih je najviše, dovode nas ponovo u zabludu", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nema namjeru da brani BiH, već da ima namjeru da brani Republiku Srpsku i srpski narod.

"Neću da dozvolim da Republika Srpska u bilo kakvim odnosima u BiH smanji svoju stranu i da umanji svoja prava, jer ja nemam prava da to činim pred onima koji su stradali na ovom Koridoru, pred svih 30.000 stradalih u ovom ratu, pred onih 500.000 stradalih u Jasenovcu i svih koji su stradali u jamama ili koji su stradali kada su prelazili planine u Albaniji", istakao je Dodik.

On je poručio da su jedine realne i izgledne Republika Srpska i Srbija.

"Nemojte nam govoriti ni o kakvoj priči o BiH koja treba da jača, da se gradi kao država, jer to ne može i ne smije da nam se desi. Ojača li BiH, a smanji li se Republika Srpska, ovaj narod ovdje će nestati. Naša sloboda je isključivo vezana na našu državu i tamo gdje nemamo državu nemamo ni slobodu", ponovio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije