Dodik: Želimo ubrzati EU integracije

Radiosarajevo.ba
Dodik: Želimo ubrzati EU integracije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prva sjednica Predsjedništva BiH

Presjedništvo BiH je danas održanoj sjednici (prvoj u novom sazivu op.a.) potpisalo je zajedničku izjavu vezano za EU integracije, s potrebom da se EU integracije ubrzaju, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodao je da je i Vijeće ministara zaduženo da što prije riješi dodatna pitanja vezana za Upitnik Evropske komisije.

“Prije sjednice održane su konsultacije o tačkama dnevnog reda pa smo omogućili da idemo brzo kroz dnevni red. Razgovarali smo i o pitanjima migranata, u BiH je ušlo oko 23.000 migranata i u tom pogledu značajan broj njih je prošao kroz BiH, oko 4.000 smješteno na različite lokacije. Pitanje migracija je teško za cijeli region, samim tim za BiH. Zaključili smo da se migrantima ne daje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme u BiH”, pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sjednici je bilo riječi i o sporazumu o energetskoj efikasnoti koji BiH treba da potpiše sa institucijama i bankama tako da se postojeći objekti mogu modernizovati.

“Razgovarali smo i o imenovanjima i vezano za razrješenje jednog broja ambasadora. Dogovorili da za sljedeću sjednicu pripremimo informacije o tome i imenovanje jednog dijela onih koji budu razriješeni”, istakao je on.

Dodik je kazao da je sjednica bila brza i efikasna.

Sjednica je bila brza i efikasna. Pozvat ćemo predsjednike Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore u posjetu BiH. Dogovorili smo da odbijemo pomilovanje za traženo lice koje je sudjelovalo u nekom terorističkom aktu. Dogovorili smo da se prihvati pokroviteljstvo Predsjedništva za Sarajevo Business Forum”, pojasnio je Dodik.

Istakao je da je predlagao i zaključak o izmjeni poslovnika o radu Predsjedništva, ali da to nije prihvaćeno.

“Pokrenut ćemo pitanje u PS, izmjenu zakona. Smatrao sam da je neophodno da riješimo na ovaj način. Hvala i ostalim članovima Predsjedništva koji su pristali na dogovor u vezi dekoracije”, zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije