Dodik za srbijanske medije: Bakir Izetbegović me želi ubiti

Radiosarajevo.ba
Dodik za srbijanske medije: Bakir Izetbegović me želi ubiti
Oslobođenje / Izetbegović i Dodik
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u razgovoru za Kurir kaže da je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, porukom da će završiti kao Gadafi pozvao na njegovo ubistvo.

Samim tim, ali i zbog procjena službi sigurnosti, dodaje, „plaši se za svoju sigurnost te neće ići u Sarajevo na poziv Tužilaštva BiH u vezi s predmetom o održavanju referenduma“.

Dodik se mora 3. oktobra javiti u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

„Nikakav poziv mi još nije stigao. Očigledno da Bakir upravlja time, ne mogu da vjerujem na koji način on šalje te pozive. Kako je moguće da poštom dođe za jedan dan ili da je prije dva dana došlo ako su prije dva dana poslali? Ne znam ni na koju adresu mi šalju – gdje radim ili gdje živim“, kaže Dodik i nastavlja:

„Nisam baš specijalista da određujem njegovo psihološko stanje, ali sa stanovišta javnog govora to je daleko više od patološkog i daleko više od mržnje. To je poziv na ubistvo! Šta god on rekao nakon ovoga, jasno je da poziva na ubistvo. Imajući u vidu da su u BiH stotine organiziranih grupa mudžahedina, selefija, samo bi naivan čovjek mislio da je ta tvrdnja Bakira Izetbegovića bezazlena. I to govori da je Izetbegović prolupao! Potpuno je nezadovoljan razvojem situacije u kojoj, šta god on zatraži, dobije - od Ustavnog suda traži da ukine dan Republike, oni to urade.

Traži da se ukine referendum mjesec dana pošto je raspisan, oni to kao privremenom mjerom zabrane, a onda od Tužilaštva BiH da pokrenu istragu protiv mene i oni to urade... To govori o tome da je čovjek poludio.“

Pošto mu je javno uputio prijetnje, Izetbegović je tako, ističe, Sarajevo učinio nesigurnom sredinom za njega: „Spreman sam da dam izjavu bilo gdje u okviru pravosudnog sistema na prostoru RS-a, ali da idem u Sarajevo bilo bi puko izlaganje opasnosti. Isključivo zbog tih prijetnji koje je izrekao sam Bakir Izetbegović, a i zbog procjena naših sigurnosnih službi da bi to moglo izazvati ugrožavanje ne samo moje sigurnosti već da bi tamo moglo da izazove i neke druge stvari.“

Na pitanje da li su mu iz službi precizirali do kakvih nemira može doći, on kaže:

„Čuli ste Bakira Izetbegovića na koji način on smatra da ja treba da završim! To što je rekao u meni je izazvalo osjećaj gađenja! Osjećaj koji duboko destabilizuje povjerenje u taj sistem u Sarajevu i naravno da me čini opreznim. Ne želim to olako da shvatam ili mislim da je to izrečeno u bijesu ili nestrpljenju. To je njihovo trajno opredjeljenje za sve nas.“

Iako je prijetnju, kako tvrdi, „shvatio ozbiljno“, neće tražiti dodatnu zaštitu.

„U RS-u se osjećam sigurno, a u Sarajevu ne. Nisam očekivao da Bakir to kaže, ali to je Sarajevo. Još samo da vi u Beogradu naučite šta je ta muslimanska patološka mržnja prema Srbima“, kaže Dodik.

Predsjednik RS-a istaknuo je i da će provjeriti sa svojim advokatima da li u izjavama Bakira Izetbegovića postoje elementi krivičnog djela koji mogu rezultirati tužbom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije