Dodik: Za podjele u BiH kriv je OHR

Radiosarajevo.ba
Dodik: Za podjele u BiH kriv je OHR

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da su podjele u BiH produkt loše politike Kancelarije visokog predstavnika koja je skrnavila Dejton do te mjere da je ohrabrila podjele koje su upravo sada najvidljivije u BiH.

Dodik je istakao da je OHR godinama pokušavao da provede nešto imaginarno - da provodi pojedinačne reforme, a da mijenja suštinu odnosa u BiH.

''To mora jednog dana da doživi krah'', rekao je premijer RS u intervjuu "Euro Blicu".

Različita tumačenja Dejtona su, kaže Dodik, dovela do situacije da "reis-ul-ulema Mustafa Cerić misli da ima Bosnu za Bošnjake, Hrvati misle da treba da imaju treći entitet, dok RS onda kaže: `Dosta više, šta hoćete od nas, ne damo više ništa`".

"Dejtonski sporazum je jedino mjesto okupljanja u BiH i nemojte ga rušiti. Vratimo se na izvorni Dejton i to je nešto što može da uspije. Ako se jednog dana nađe u BiH kapacitet da se nešto promijeni, ja nisam protiv toga, ali do tada poštujemo samo Dejton", poručio je Dodik.

On smatra da je Kancelarija visokog predstavnika zloupotrijebila ukupnu situaciju, jer OHR ne postoji u Dejtonskom sporazumu nego visoki predstavnik koji ima svoju kancelariju.

PARALIZA PRUDA

''A, mi ovdje imamo Kancelariju koja mijenja visoke predstavnike kako hoće, radi u kontinuitetu, a visoki predstavnik je tu za paradiranje. Gruba sila u rukama međunarodne zajednice dovela je do skrnavljenja Dejtona u dijelu uvođenja bonskih ovlašćenja i korišćenja tih ovlašćenja da bi se promijenio ustavni poredak, pa čak i sam Dejtonski sporazum. RS je godinama bila prisiljena, iz ovog ili onog razloga, voljno ili nevoljno, da bude objekt politike koja nije Dejton nego je anti-Dejton'', naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da u RS ne postoji potreba za ustavnim promjenama, nego da se poštuje Ustav BiH, ali da u BiH ima onih koji to žele.

On je istakao da Rezolucija o BiH američkog Kongresa nema pravnu snagu, ali da je važno da se poziva na Dejtonski sporazum, jer je raniji nacrt bio bez te odrednice.

Govoreći o budućnosti pregovora prudske trojke, Dodik je istakao da se već dva mjeseca stvari u BiH potpuno paralizuju zato što se održava kongres SDA, kao za vrijeme bivše Јugoslavije i njenih partijskih sastanaka.

"Svako pojedinačno pitanje se stavljalo u kontekst ishoda kongresa SDA. Mene ne interesuje ni kongres ni rezultat, ali su problem diplomate koje otvore bilo koje pitanje i kažu - moramo sačekati rezultat kongresa. Јa ne moram'', rekao je Dodik.

Govoreći o vraćanju oduzetih nadležnosti RS, Dodik je naglasio da to nije lak posao, ali je nešto što će se sigurno raditi u budućnosti.

''Uopšte nismo neozbiljni kad o tome govorimo, šta god ko mislio. To je tema koja mora da bude na dnevnom redu i niko ne kaže da će trajati 48 sati ili sedam dana. Trajaće godinama u različitim oblicima i procedurama, u političkom dogovoru u BiH i u pravnim institucijama'', naglasio je Dodik i naveo da stvari koje su na nivou države moraju imati logiku i ustavni osnov.

rtrs/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije