Dodik: Virus političkog ekstremizma Sarajeva ne može se izliječiti, žive u laži

Radiosarajevo.ba
Dodik: Virus političkog ekstremizma Sarajeva ne može se izliječiti, žive u laži
/ Foto: AA
Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je zahtjeve za priznanjem genocida u Srebrenici – prekrajanjem historije po mjeri ekstremnih Bošnjaka.

U intervjuu za Srnu Dodik je rekao da se "opasni virus političkog ekstremizma Sarajeva ne može izliječiti".

"Nakon Bakira Izetbegovića, bošnjački bojovnici netrpeljivosti prema Srbima i RS-u - potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić i 'izvjesni' predsjednik Stranke za BiH Amer Јerlagić, pričom o genocidu u Srebrenici po ko zna koji put pokazuju svoja fanatizirana uvjerenja i neuravnoteženo ponašanje", rekao je Dodik.

On je poručio da manji bh. entitet "ne može ispuniti želju Salkiću, Јerlagiću i ostalim bošnjačkim jastrebovima koji su pritisnuti mrzilačkom strašću", jer "genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva nije bilo".

"Prema tome, RS nikada neće u školama izučavati nikakav srebrenički genocid niti opsadu Sarajeva, kao što to preporučuju i ustanovljene preporuke OEBS-a da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. U Federaciji neka izučavaju šta god hoće", istaknuo je Dodik.

Predsjednik RS-a ocijenio je da "te ucjene, oslobođeni primitivizam, nesputani šovinizam i nagomilane zablude koje doziraju iz Sarajeva prema RS-u kojekakvi Izetbegovići, Salkići, Јerlagići i ostali koji žive u tami laži i sa obmanom, razvaljuju ionako već razvaljenu BiH i ne doprinose miru i suživotu".

"Oni su očigledno navikli da žive u laži i da ostrašćeno siju falsifikat čime gube mogućnost da žive s istinom", ocijenio je Dodik, navodeći da je uvijek govorio da se u Srebrenici dogodio veliki zločin, ali ne i genocid, te da RS poštuje bol porodica nastradalih u tom zločinu.

Predsjednik RS-a je rekao da nikada nije veličao ratne zločince i uvijek se zalagao da svi koji su počinili zločin u posljednjem građanskom ratu u BiH treba da budu procesuirani, o bilo kome da je riječ, pa tako i počinioci zločina u Srebrenici, koji su uglavnom već procesuirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije