BiH / Dodik: Vijeće ministara BiH nije adekvatan sagovornik nijednoj vladi u regionu

24. 01. 2017. u 14:08:00 Fena

Shares: 0

Vijeće ministara BiH nije adekvatan sagovornik nijednoj vladi u regionu, jer je to tijelo pomoćni organ Predsjedništva BiH, a sve operativne stvari su u nadležnosti entiteta, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Denis Zvizdić nije predsjednik nikakve vlade, već Vijeća ministara BiH", rekao je Dodik, ističući da BiH nema vladu, a sva operativna i infrastrukturna pitanja su u nadležnosti entiteta.

Kaže da je „uredu“ sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jučer u Beogradu, imajući u vidu teme koje su se odnosile na infrastrukturu, a planirani projekti su na prostoru Republike Srpske i taj entitet će biti uključen sa Srbijom u te projekte.

"Ono što je interes RS-a bit će podržano.", dodao je Dodik.

Smatra da je dobro da se o ovim pitanjima razgovara u regionu, ali ima sumnju da je Vijeće ministara BiH „adekvatan sagovornik“.

Ipak, priznaje da su se na jučerašnjem sastanku mogli čuti dobrodošli stavovi za stabilizaciju prilika u regionu, ali smatra da njega nije trebalo spominjati u razgovoru delegacija BiH i Srbije.

I danas ponavlja da očekuje da će mu biti ukinute sankcije SAD-a.         

"Ne osjećam se loše ili ugroženo zbog sankcija. Mislim da su nepravedne i dio spina koji se ovdje radi te da je to pokušaj obračuna jednog broja ljudi iz ranije američke administracije, jer nisam prihvatio mnoge stvari koje su oni htjeli da uradim... Očekujem da će to pitanje biti aktuelno još neko vrijeme, ali da se u izvjesno vrijeme riješi i u SAD-u", rekao je entitetski predsjednik, kojem  je 17. januara SAD uveo sankcije zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA