Dodik uvjeren u nevinost Novaka Đukića

Radiosarajevo.ba
Dodik uvjeren u nevinost Novaka Đukića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je podržao bivšeg generala Vojske RS-a Novaka Đukića, ustvrdivši da je potpuno uvjeren u njegovu "nevinost" te da je to bilo "više političko suđenje, a ne zasnovano na činjenicama“.

Novak Đukić, osuđen za granatiranje Tuzlanske kapije, izlazi na slobodu

Dodik kaže da mu je "drago“ da je usvojena apelacija Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina.

Ponovio je tvrdnje protiv Suda BiH pa i u ovom slučaju retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH te dodao da je ključno pitanje hoće li neko zbog toga odgovarati.

"Zar u te sudove BiH treba imati povjerenja, pa svaki dan se neko oslobađa? To znači da je bilo sistemtski pristup da se Srbi zatvore po strožim zakonima i da se eliminira i pravo i pravda u svakom pogledu", ustvrdio je Dodik.

Upitao je i šta bi se desilo da nije bilo odluke Evropskog suda u slučaju retroaktivne primjene zakona.

"I to je zemlja i država koja treba da se voli? Ako neko nalazi razloga za ljubav, ja ne nalazim. Moj osjećaj je sasvim drugi, osjećaj povrijeđenosti do toga da su, za neke ljude, samo zato što pripadaju jednoj naciji korišteni anticivilizacijskii i antievropski zakoni", dodao je entitetski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije