Dodik uoči 'dana D' vrijeđa i postavlja uslove: Evo kad će zakon o sudovima biti usvojen

9
Radiosarajevo.ba
Dodik uoči 'dana D' vrijeđa i postavlja uslove: Evo kad će zakon o sudovima biti usvojen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zakon o sudu nije usaglašen, izjavio je ovo danas, 11. marta, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Dodik je time potvrdio pisanje portala Radiosarajevo.ba - o čemu više možete čitati OVDJE - dogovora između koalicionih partnera, SNSD-a, Trojke (SDP, Naša stranka i NiP) te HDZ-a, još uvijek nema. Inače, 'neusaglašeni zakon' je na dnevnom redu sjednice zakazane za sutra, 12. mart, a takozvani laktaški vožd svoje "argumente" za nepostizanje dogovora počinje sljedećim porukama:

"Svi politički predstavnici u BiH preuzeli su obavezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka EU. To uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to. Svako odstupanje od toga je pokušaj rušenja dogovorenih rješenja. BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama."

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potom ponavlja kako je entitet RS "čvrsto opredijeljen za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega", ali i kako usvojeni zakoni "ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja RS", pa kako je za njih (?!) "najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost" (?!).

Momenat, primitivno kao i obično, koristi da vrijeđa visokog predstavnika Christiana Schmidta i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, pa tiradu završava na sljedeći način:

Sve ponovo ovisi o Dodikovim ministrima: Hoćemo li dobiti još jedan EU zakon ili sve 'pada u vodu'?

Sve ponovo ovisi o Dodikovim ministrima: Hoćemo li dobiti još jedan EU zakon ili sve 'pada u vodu'?

"Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Schmidta i Murphyja i pokazala da se dogovor može postići. Zakon o sudu nije usaglašen i bit će usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana. Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti. Na nivou BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH. Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH."

BiH je do sada ispunila sljedeće uslove da dobije 'zeleno svjetlo' za otpočinjanje pregovora sa EU na sjednici njihovog vijeća krajem marta: Usvojen Sporazum o otvaranju pregovora s Frontexom, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teorističkih organizacija, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o državnoj službi. 

Kao uslov su ostali Zakon o sudovima i izmjene izbornog zakona koje bi zaštitile izborni integritet, a o tome možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije