Dodik u svom stilu: BiH spada u red propalih država, dolazi 70.000 migranata

Srna
Dodik u svom stilu: BiH spada u red propalih država, dolazi 70.000 migranata
Foto: Predsjedništvo BiH / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za agenciju Srna rekao je da je situacija u BiH haotična i da nema izgleda da će ona biti popravljena u nekom razumnom periodu. Dodik je dodao da BiH pripada "redu propalih država".

"Opstrukcije koje vrše Bošnjaci će deprimirati i urušiti kompletan politički sistem u BiH. Moram da izrazim potpuno nezadovoljstvo stanjem, neaktivnostima organa na nivou BiH, zaustavljanjem rada Predsjedništva BiH, neformiranjem parlamenta, propuštenom prilikom za evropski put BiH", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocijenio da su "Bošnjaci spremni da rizikuju evropski put BiH svojim sitničarenjem i dovođenjem u pitanje formiranje vlasti, što je nesumnjivo jedna od preostalih mjera koju je trebalo učiniti nakon sastanka članova Predsjedništva sa najodgovornijim ljudima u Briselu koji su bili veoma korektni i fleksiblini".

"Kao predsjedavajući Predsjedništva moram zbog toga da uputim izvinjenje zvaničnicima EU", naglasio je Dodik.

On je konstatovao da se konačno mora nešto promijeniti u BiH, jer ne vrijedi glumiti ikebane u nekim institucijama vlasti na nivou BiH, dok je evidentan opšti zastoj u BiH.

"Teme kao što su migracije, ekonomske reforme, a prije svih status BiH u EU dovedeni su u pitanje zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, posebno Vijeća ministara BiH. Naravno da je to dio jedne trule političke igre bošnjačkih političara koju oni sistematski provode politikom onemogućavanja provođenja izborne volje srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dodik.

On je dodao da je "bošnjačka politička elita spremna na sve samo da zadrži postojeću strukturu u vlasti na nivou BiH, prije svega, srpskog kadra u zajedničkim institucijama kako bi obezbijedili njihovu participaciju i podaništvo za politike koje su oni stavili na dnevni red unitarizacije BiH".

"To smo mogli da vidimo i kroz nedavni istup jednog od ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH. U prilog tome govore i određeni napadi Bakira Izetbegovića na Tužilaštvo BiH u slučaju podizanja optužnice protiv Dragana Mektića, tvrdeći da je on u pravu a Tužilaštvo nije. Oni žele da sačuvaju i svoju poziciju u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru, što Bakir Izetbegović naravno i ne krije. Sve to govori da oni samo žele da održe svoj uticaj na sve strukture na nivou BiH što je već dovelo do teških posljedica po zemlju, a izlazak iz takve situacije biće još teži", ocijenio je Dodik.

On je u intervjuu Srni rekao da je već vidljivo da je "Predsjedništvo BiH zaustavljeno u radu na mnogim pitanjima, počevši od toga da nije bilo u mogućnosti da predloži kandidata za predsjedavjućeg Vijeća ministara što su odbili bošnjački predstavnici, tvrdeći da su potrebne neke dodatne konsultacije".

Isto tako, kaže Dodik, vidljivo je da na nivou BiH nije konstituisan ni parlament, što, po njemu, predstavlja jednu opštu konfuziju koja dovodi do gubljenja kredibiliteta BiH.

"Najsvježiji primjer koji govori u prilog toj tvrdnji jeste da nemamo delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope a koju je BiH bila dužna da saopšti do 6. aprila", istakao je član Predsjedništva BiH.

On je dodao i da je migrantska kriza problem koji lebdi nad BiH kao jedan od najvećih u zemlji.

"I to je problem koji postaje sve veći zbog neformiranja vlasti, kao i prethodne loše koordinacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva bezbjednosti, zatim nedovoljne popunjenosti i sposobnosti Granične policije da adekvatno izvrši svoj zadatak zaštite granice i onemogući ulazak velikog broja migranata. To govori i da je koordinacija sa drugim policijskim agencijama u BiH veoma loša. Sve to BiH čini veoma ranjivom", ocijenio je Dodik.

On je naveo da najnoviji podaci pokazuju da je u BiH registrovano 4.000 nezakonitih migranata smještenih u šest prihvatnih centara, a da je do kraja februara registrovano 1.045 novih migranata što je znatno više u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, 2018. godine prijavljeno je više od 24.000 migranata, a uopšte se ne zna broj onih koji su neprijavljeni.

"Danas vidimo da mnogi od njih vrše nasilje po BiH, napadajući ljude na ulicama, otimajući im novac, mobilne telefone...", rekao je Dodik, ističući da je posebno zanimljiva struktura migranata, bar ovih registrovanih.

Dodik je dodao da relevantne informacije govore da bi u BiH u ovoj godini moglo da se nađe više od 70.000 migranta zbog čega je potrebno hitno se organizovati, a ukoliko to ne može da se učini na nivou BiH, onda će RS morati da učini sve kako bi se zaštitila od migranata po uzoru na evropske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije