Dodik: Tihić je najviše doprinio stabilnosti Republike Srpske

Radiosarajevo.ba
Dodik: Tihić je najviše doprinio stabilnosti Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da njegova partija ostaje pri onome što je dogovoreno u Prudu u vezi sa državnom imovinom i da je krajnje vrijeme da se to i realizuje.

"Što se tiče ustavnih reformi, i dalje stojim iza onoga što je ranije dogovoreno kao osnovni principi, ali je tačno i da je /lider SDA Sulejman/ Tihić pokušao, koristeći jedan dobar ambijent, progurati neke stavove kroz Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji nisu bili dogovoreni da idu na taj način", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Lider SNSD-a je ocijenio da je to sve stvar potrebe da ljudi sjednu i razgovaraju o tome.

"Tihić pokušava da opravdava, pod velikom navalom političke javnosti u Sarajevu, činjenicu da je prihvatio popis stanovništva. Nisam nigdje odustao od dogovora da BiH zatraži 500 miliona kredita za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih, niti da ne treba usvojiti strategiju za povratak izbjeglih i raseljenih lica, ali tačno je da sam za to da isti tretman imaju i oni koji žele da ostanu na mjestima gdje sada žive i to proizilazi i iz Dejtonskog sporazuma", naglasio je Dodik.

On je dodao da je očigledno da BiH ima problema sa stendbaj aranžmanom sa MMF-om što je, kako je rekao, loša preporuka za bilo kakvo zaduživanje.

"Nigdje u svojim nastupima SNSD nije odustao da BiH aplicira za 500 miliona kredita, što je veoma dobro, ali na žalost činjenica je da neće biti realizovan stendbaj aranžman sa MMF-om, a ukoliko se on ne realizuje gubi se još i 100 miliona evra od Svjetske banke", rekao je Dodik uoči sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Predsjednik SNSD-a istakao je da nije vrijeme za prepucavanje u medijima o ovim pitanjima.

"Tihić je najbolji sagovornik, što se mene tiče, on je mnogo doprinio stabilnosti RS", rekao je Dodik.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko završili su današnji sastanak u Sarajevu nakon samo pola sata, jer na planirani nastavak razgovora "prudske trojke" ponovo nije došao lider SDA Sulejman Tihić.

Dodik i Čović su izrazili žaljenje zbog nedolaska Tihića, a Čović je novinarima najavio sastanak osam lidera političkih stranaka iz BiH u nedjelju u Mostaru, uoči zasjedanja Savjeta za implementaciju mira u BiH koji će se održati u ponedeljak.

SRNA/radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije