Dodik, Tihić i Čović spremni za ubrzano ispunjavanje ciljeva

Radiosarajevo.ba
Dodik, Tihić i Čović spremni za ubrzano ispunjavanje ciljeva

Lideri vodećih stranaka Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović izrazili su spremnost da ubrzano rade na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova koje je pred BiH postavio Savjet za implementaciju mira (PIK).

Dodik, Tihić i Čović su istakli da će ubrzano raditi kako bi do kraja juna bilo riješeno pitanje državne imovine.

Lider SNSD-a je ocijenio da je sada sazrelo vrijeme za pregovore, jer je prošao Kongres SDA, koji se spominjao kao razlog za zastoj pregovora.

"Vrijeme je da se napravi pomak kojim će Briselu iz BiH biti poslata dobra poruka i realno je da do kraja juna bude okončano pitanje državne imovine. Spreman sam sa saradnicima dati doprinos tome, pogotovo jer smatram da se to pitanje bespotrebno zadržava", rekao je Dodik za "Dnevni avaz" .

On je naglasio da postoje pitanja koja se u BiH moraju zajednički rješavati i da je potrebno staviti tačku na unutrašnja "prepucavanja" o tome kako i šta kome pripada.

Čović je istakao da su poruke specijalnog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijera Solane "znak da se više nema vremena".

"Na sastanku u Banjaluci 14. juna moramo napraviti sedmični plan aktivnosti i svi moramo popustiti i završiti priču o državnoj imovini. Takođe, u julu moramo postaviti dinamiku aktivnosti za narednih šest mjeseci", rekao je Čović.

On smatra da do 2010. godine BiH treba dobiti novi ustav, jer se bez njega više neće moći upravljati državom.

Lider SDA je naglasio da, ukoliko postoji politička volja, pitanje novog ustava BiH se može riješiti na temeljima prijedloga OHR-a iz vremena kada je visoki predstavnik bio Miroslav Lajčak.

"Sva imovina mora preći u vlasništvo BiH, a nakon toga istim zakonom ono što ne treba BiH bi bilo dato entitetima, kantonima, opštinama. Za funkcionalniju BiH potreban je širok konsenzus - ne samo podrška prudske trojke, pozicije, nego i opozicije", rekao je Tihić.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije