Dodik: Svi koji su činili zločine moraju odgovarati

Radiosarajevo.ba
Dodik: Svi koji su činili zločine moraju odgovarati


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u nedjelju u Bosanskoj Gradišci da svi ratni zločini moraju biti procesuirani, bez obzira iz kog naroda dolazili.

Dodik je prisustvovao 16. godišnjici egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, navodeći da je "potrebna istina o stradanjima Srba na tom području, kao i da zločinci moraju da odgovaraju za počinjene zločine dok god su biološki živi".

"Želimo da se zna istina i želimo pravdu iznad svega. Svi koji su počinili zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili da li su to činili uime bilo kojeg naroda prema drugima, moraju da odgovaraju dok su biološki živi", naveo je entitetski predsjednik.

Ustvrdio je i kako "presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haškom trinbunalu predstavlja samo mali dio satisfakcije za istinu koju je srpski narod odavno znao, a to je da je tadašnja država Hrvatska izvršila etničko čišćenje i protjerala sve Srbe iz Hrvatske".  

U organizaciji udruženja Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije, u nedjelju je u Bosanskoj Gradišci obilježena 16.godišnjica od stradanja Srba u akciji hrvatske vojske "Bljesak", te položeni vijenci na spomen ploču stradalim Srbima i spušteni vijenci u rijeku Savu.

Prema podacima Udruženja "Veritas“, tokom akcije "Bljesak“ na području zapadne Slavonije 283 osobe su ubijene i nestale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije