Dodik: Ustaški zločin u Garavicama promijenio je strukturu stanovništva Bihaća

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ustaški zločin u Garavicama promijenio je strukturu stanovništva Bihaća
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je ustaški zločin u okolini Bihaća u ljeto 1941. godine, kada je ubijeno 12.000 ljudi, bio dio osmišljenog projekta likvidacije Srba.

On je to izjavio uoči pomena za 12.000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog režima u Garavicama kod Bihaća.

"Ustaškim zločinom u Garavicama bihaćki prostor je etnički očišćen, čime je sistemski i organizovano promijenjena struktura stanovništva na tom području", rekao je Dodik i dodao da je dramatično stradanje Srba bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji. 

"Kao što Pag i Jadovno, gdje je od maja do juna mjeseca ubijeno 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba, govori o tome da je to bio osmišljeni projekat likvidacije, tu treba dodati i ovo kod Bihaća, Šušnjar, Jasenovac, tu treba dodati Glinu, Prebilovce i mnoga druga mjesta gde su Srbi stradali pod ustaškom kamom", naveo je predsjednik manjeg bh. entiteta i dodao da su "ustaše - Hrvati i muslimani - nagrađeni za svoje zločine. 
 
On je kazao i da je stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Oluja 1995. godine bio završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, a naveo je i da je "Srba u Bihaću, nakon posljednjeg rata, ostalo veoma malo".
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije