Dodik i Vučić otvorili novu dionicu autoputa: RS će putevima direktno ući u Srbiju

Radiosarajevo.ba
Dodik i Vučić otvorili novu dionicu autoputa: RS će putevima direktno ući u Srbiju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u nedjelju u Laktaše gdje je, zajedno s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, otvorio dionicu autoputa "9. januar", dugu 10 kilometara.

Osim Vučića i Dodika skupu su prisutvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijerka RS-a Željka Cvijanović i drugi predstavnici vlasti tog bh. entiteta te građani.

Kompletna dionica od Banja Luke do Prnjavora, nakon izgradnje, bit će duga oko 35 kilometara.

"Ovo je nova radna pobjeda Republike Srpske i ja vam čestitam na tome. Naš cilj je da svake godine gradimo što više i da povezujemo ljude i nećemo odustati dok ne izgradimo autoput do granice sa Srbijom i po cijeloj Republici Srpskoj. Želimo što više da se približimo Srbiji, da se što više izjednače sve vrijednosti kod nas i njih, pa i nastavni planovi i programi, jer mi smo jedan narod sa istim snovima i aspiracijama. A ovim autoputem želimo direktno ući u Srbiju te ćemo u narednim godinama nastaviti izgradnju", kazao je Dodik na otvorenju ove dionice autoputa.

Dodao je i kako je prošle godine u saobraćaj puštena prva trasa od Doboja do Prnjavora, duga 36 kilometara, koja je koštala 180 miliona eura, dok je dionica od Prnjavora do Mahovljana koštala 158 miliona eura. Naredne godine, najavio je, trebalo bi da u saobraćaju bude kompletna trasa autoputa Banja Luka - Doboj.

"Čestitam narodu i građanima RS-a na novootvorenim kilometrima autoputa. Mi znamo koliko je to važno i prije samo nekoliko godina zaostajali smo za mnogim zemljama u regiji, a posljednjih mjeseci postali smo zemlja s najviše kilometara autoputa. Povezivanje ljudi, putevi i mostovi su nešto što treba da nas spoji i mislim da je to izuzetno značajno za naše međusobne odnose", dodao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se prije samog otvorenja autoputa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije