Dodik: RS traži redefiniranje nadležnosti Suda BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS traži redefiniranje nadležnosti Suda BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da predstavnici tog bh.entiteta već rade na pripremama stavova koje će taj entitet zastupati u junu kada bi trebalo da se pokrene strukturalni dijalog o pravosuđu u cijeloj BiH. 

Nove prijedloge, najavio je, predstavnici tog entiteta imat će ne samo o Sudu i Tužilaštvu BiH već i o apelacionoj nadležnosti Ustavnog suda, koja, po Dodikovoj ocjeni, treba da bude ukinuta ili na neki drugi način definirana. 

Za njega je “sumnjiv rad” i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u pogledu izbora sudija i tužilaca jer se “pokazalo da je to nekvalitetan način i taj posao treba da bude redefiniran”. 

To što su ministri vanjskih poslova zemalja EU razmatrali situaciju u RS-u nakon stavljanja van snage odluke o referendumu, za Dodika je, “bez obzira na to kako to neko tumačio, važno”, kao i to da su "evropske diplomate pozdravile ‘otkazivanje referenduma’”. 

Ponovio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da referendum “u ovom trenutku nije neophodan”, jer, kako se najavljuje, 6. i 7. juna u Banju Luku dolazi evropski diplomat Štefan File da bi se razgovaralo o reformi pravosuđa. 

“Neki su tvrdili da bi se strukturalni dijalog ionako otvorio u BiH, ali ne bi se desio sada u junu, već za pet godina. To je taj novi kvalitet, koji treba primijeniti”, tvrdi entitetski predsjednik.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije