Dodik: RS prihvata bilo kakav dogovor federalnih partnera

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS prihvata bilo kakav dogovor federalnih partnera

Republika Srpska (RS) je izgradila konsenzus o provođenju odluke „Sejdić-Finci“ i prihvatit će bilo kakav dogovor federalnih partnera, bošnjačkih i hrvatskih, koji imaju kapacitet da donose odluke, ponovio je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik, javlja Fena.

"Spremni smo da podržimo model za Federaciju koji oni dogovore i da o njemu ne diskutujemo", naglasio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

U tom pogledu, dodao je da ga raduje bilo koji dogovor koji deblokira proces provođenja odluke „Sejdić-Finci“. 

Kazao je da je RS spremna za promjene Ustava BiH s ciljem provođenja te odluke na bazi dogovora strana u BiH, što će omogućiti da parlament BiH utvrdi promjene u dijelu koji regulira izbor članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Po njegovom mišljenju, presuda „Sejdić-Finci“ donesena je na bazi deklaracije o ljudskim pravima, koja je proglašena sastavnim dijelom Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma, a apsurd je u činjenici da od 28 zemalja EU, njih 20 je nije potpisalo. 

"Evropska politika nas proganja da implementiramo deklaraciju koju oni sami nisu prihvatili. To govori o apsurdima, ali tu ne možemo ništa da uradimo", dodao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije