Dodik: 'RS je nastala kao potreba našeg naroda da živi slobodno, u svojoj državi'

Fena
Dodik: 'RS je nastala kao potreba našeg naroda da živi slobodno, u svojoj državi'
/ Arhiv/Fena
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice da RS poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH te želi da joj se "vrati autonomija"

RS u BiH, kaže, ne traži ništa više od svog daytonskog položaja, koji su, tvrdi, bezočno ukidali i dokidali visoki predstavnici međunarodne zajednice proteklih 20 godina.

"Sada nam cinično kažu da čuvaju Dayton, oni isti koji su ga rušili svih ovih 20 godina, razgrađujući autonomiju RS-a i jačali institucije BiH koje nisu po ustavu i Daytonu. Ne smijemo to zaboraviti, i nema prilike kada o tome ne treba da govorimo", ustvrdio je Dodik.

Kazao je da RS ne može da živi u uslovima stalnih otimanja njenih nadležnosti i njihovog prenošenja na drugi nivo.

"Republika Srpska želi da bude dio integracionih procesa na ovim prostorima. Opredjeljenje ka EU ima konsenzus svih nas, ali na tom putu želimo da budemo vidljivi i uvaženi u skladu s nadležnostima", dodao je Dodik.

Rekao je i da je srpska sloboda uvijek bila vezana za državu, te da je nije bilo kada nisu imali državu.

"Republika Srpska je nastala kao potreba našeg naroda da živi slobodno, u svojoj državi. Nastala je kao plod kolektivnog sjećanja našeg naroda na stradanje, Drugi svjetski rat, u uslovima kada nije imala državu. Zato su jasenovačke, prebilovaćke i sve nevino stradale žrtve našeg naroda u temeljima RS-a", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije