Dodik: 'Referendum moguće prolongirati'

Radiosarajevo.ba
Dodik: 'Referendum moguće prolongirati'

Republika Srpska neće odustati od referenduma, ali je moguće da se, pod određenim uslovima, prolongira za ne više od 90 dana, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Ne možemo odustati od referenduma, ali možda bi mogli govoriti o tome da ga odložimo na rok ne više od 90 dana, pod uslovom da su otvorene tačke za koje imamo primjedbe", rekao je Dodik sinoć za B92, ističući da će se ovo demokratsko pravo koristiti i kasnije u neposrednoj budućnosti.

Dodik ne vjeruje da će Savjet bezbjednosti UN usvojiti izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, u kojem optužuje njega i Srpsku da ruše Daytonski sporazum, ističući da je taj dokument "najobičnija laž i obmana".

"Incko se već nekoliko puta ne provodi tako dobro na Savjetu bezbjednosti, tako da ne vjerujem da će Savjet bezbjednosti retroaktivno da verifikuje sve njegove odluke", rekao je Dodik, ocjenjujući da će Rusi imati negativan stav prema Inckovom izvještaju.

Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a o političkoj situaciji u BiH


Dodik je istakao da je važno da o stavu RS bude upoznat i generalni sekretar UN, ali i druge članice Savjeta bezbjednosti, te da visoki predstavnik ne može da ga smijeni i da neće prihvatiti da bude smijenjen.

"Suština evropske politike je pravo, a Incko krši pravo, dok se mi borimo za pravo i poštovanje ustava", rekao je Dodik, zapitavši ko je dao visokom predstavniku ovlašćenja da ga smijeni.

Dodik je istakao da se u BiH sudi većinom Srbima i da se samo na njih retroaktivno primjenjuju zakoni, da Sud i Tužilaštvo BiH izuzimaju predmete ratnih zločina koji su u toku, kao i da jedna osoba imenuje i prvostepeno i drugostepeno sudsko vijeće.

On je istakao da su otvorene tačke neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima, a posebno slučajeva Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kazani, Srebrenica i Bratunac prije 1995. godine, Dudakovićevi zločini u zapadnoj Krajini.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije