Dodik: Prvi put s ocem po kredit

Radiosarajevo.ba
Dodik: Prvi put s ocem po kredit

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da je firma čiji je suvlasnik njegov sin dobila kredit u iznosu od tri miliona konvertibilnih maraka (KM) od Investiciono-razvojne banke RS, koja je u stopostotnom državnom vlasništvu.

"Tačno je da je dodeljen kredit IRB u 2008. godini. Moj sin je suvlasnik, ali ja ne vidim razloga da to predstavlja problem. Ja sam ponosan na svog sina, to je odličan momak, nije klošar i narkoman”, kazao je Dodik na sednici parlamenta RS.

Na zvaničnom sajtu IRB RS nalazi se podatak da je firmi Fruit eko, čiji je suvlasnik sin premijera RS, dodeljen kredit od tri miliona maraka.

Dodik je naveo da je po osnovu prispelih kamata do sada firma njegovog sina platila 120.000 maraka, a da je na osnovu dobijenih kreditnih sredstava zasađeno 160.000 sadnica jabuke i izgrađena hladnjača od 200 vagona.

"Samo želim da on (sin) bude dobar čovek i da ima čime da se bavi. Mislim da je to za pohvaliti, jer nikome nije načinjena šteta niti je prekršen bilo kakakv propis ove republike. Samo zato što je moj sin, to ne znači da treba da bude eliminisan iz bilo kakve mogućnosti da radi”, rekao je premijer RS.

U raspravi o poslovanju IRB RS opozicija je optužila tu banku i entitetsku vladu za nepotizam i protekcionizam prilikom plasmana sredstava ove banke.

Opozicione stranke su navele da su milionski krediti dodeljeni članovima najuže porodice premijera Milorada Dodika, firmama bliskim vladajućim strukturama, preduzećima koja nisu izmirila poreske obaveze prema državi ali su bliska vlasti, kao i firmama čiji su vlasnici neki od poslanika vladajućeg SNSD-a.

Poslanici vladajućeg SNSD-a odgovorili su da prilikom plasmana kreditnih sredstava nije bilo protekcionizma, već je sve urađeno po postojećim pravilima, ističući da rizik za preuzeta sredstva snose komercijalne banke preko kojih se dodeljuju sredstva IRB-a.

beta/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije