Dodik protiv imenovanja specijalnog američkog predstavnika za BiH

Radiosarajevo.ba
 Dodik protiv imenovanja specijalnog američkog predstavnika za BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da nova američka administracija ne bi trebalo da imenuje svog specijalnog izaslanika za BiH, uz stav da za to ne postoje „realne potrebe“ i da bh. lideri mogu da sami donose odluke.

Dodik je mišljenja da SAD treba da nastave da ohrabruje bh. institucije i lidere da rade na kompromisu i dijalogu, a ne da nameće određena rješenja, izrazivši uvjerenje da će tako i biti.

"Trebalo bi da se u okviru institucija traži rješenje i to je moguće, ukoliko zahtjevi za sveopštim promjenama nisu iracionalni i irealni", ocijenio je on.

Entitetski premijer smatra i da je dobro što Amerika, kao vodeća svjetska sila, zadržava pažnju na BiH i što je uključena na očuvanju mira i stabilnosti, ali da određena politička pitanja i politički razvoj treba da pripadnu lokalnim faktorima u čitavoj regiji.

“U tom pogledu, i ja računam na racionalnost američke administracije. Ako bi se Amerika odlučila na drugačiji pristup, oni koji to urade morat će da podijele sudbinu uspjeha i neuspjeha takvog jednog izbora“, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je napomenuo da je „posljednjim lobiranjima potpuno nepotrebno vraćena tema o BiH na dnevni red mnogih svjetskih foruma“.

Mišljenja je da se BiH ne razlikuje od onog perioda od prije nekoliko godina.

"BiH ima svoja teška politička pitanja koja treba da se riješe konsenzusom i kompromisom njenih domaćih snaga", kazao je entitetski premijer koji smatra da Dejtonski sporazum treba da bude osnova i zadržan i u narednom periodu.

Na tome insisitira i američka administracija, a kako kaže Dodik, problem je što se ne implementira Dejtonski sporazum, već „duh Dejtona“, što stvara probleme u BiH.

"Ipak računam na racionalnost američke administracije i njene politike, da im ne treba jedna nova avantura, koja bi mogla da naiđe na određene poteškoće sa stanovišta zadatih ciljeva, ukoliko budu iracionalni", smatra entitetski premijer.

Premijer RS-a smatra da je dobro što su ministri vanjskih poslova Francuske, Švedske i Češke došli u Sarajevo kako bi se upoznali sa situacijom u BiH, dali svoju procjenu te situacije i ukazali na potrebu ubrzanja BiH ka Evropskim tokovima.

Dodik, koji će se večaras sastati sa trojicom diplomata, smatra i da se njihova namjera za ubrzanjem evropskih tokova BiH ne razlikuje od onog što i on misli.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije