Dodik: Pozivanje na Dejton nije antidejtonsko djelovanje

Radiosarajevo.ba
Dodik: Pozivanje na Dejton nije antidejtonsko djelovanje

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da zalaganje za Dejton ne može biti antidejtonska aktivnost i da je prizivanje bilo kakvih sankcija apsolutno nemoguće.

Premijer RS Milorad Dodik je ocijenio da je RS je subjekt Dejtonskog sporazuma i ono što joj pripada po tom sporazumu će joj pripasti i pripadati. "Nemam namjeru da glumim klovna i da zbog neke zabrinutosti Sulejmana Tihića ili nekog sličnog njemu dam bila šta od Srpske", rekao je Dodik novinarima na Sokocu gdje prisustvuje obilježavanju godišnjice odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Vezano: Tihić najavio odsustvo sa sastanka prudske trojke

On je ocijenio da takozvani prudski proces dogovaranja u BiH nije propao.

"Tihić je na prudskom procesu dobio podršku američkog potpredsjednika Josepha Bidena i drugih. Na kraju krajeva, on je inicirao taj proces i ako sada hoće da se to ugasi neka to on i uradi. Što se mene tiče, mislim da to ne bi bilo dobro", rekao je Dodik.

Vezano: Održan sastanak Dodik-Čović-Inzko

Premijer Srpske je upozorio da se iza priča o navodnom antidejtonskom djelovanju i zaustavljanju prudskog procesa skriva, kako je rekao, daleko ozbiljnija politička poruka čiji je cilj ostanak Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH.

"Јedan od dva uslova za zatvaranje OHR-a je stabilna politička situacija u BiH. Mislim da je vidljivo permanentno nastojanje bošnjačkih političara da naprave nestabilnu političku situaciju kako ne bi došlo do tog zatvaranja", obrazložio je Dodik.

On je ponovio svoje zalaganje za zatvaranje OHR-a i dodao da je to trebalo uraditi i ranije.

"RS je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i ja u ime te strane koju predstavljam kažem da treba zatvoriti OHR", rekao je Dodik.

On je odbacio tvrdnje lidera SDA Tihića da je takav njegov stav antidejtonsko djelovanje.

"To je Tihićev problem i problem u BiH da se ignoriše realnost. Treba pogledati dokumente SDA sa poslednjeg kongresa da se vidi šta je antidejtonsko djelovanje", poručio je premijer Srpske i podsjetio da se u tim dokumentima govori da treba ukinuti entitete.

Vezano: Tihić: (nije) propao Prudski sporazum

Dodik je ocijenio da SDA nastavlja izvornu politiku svog osnivača Alije Izetbegovića i da se ne odriče politike iz njegove islamske deklaracije.

"Nemam pravo da budem naivan. Ne mogu da dozvolim nikakav gubitak RS, svidjelo se to ili ne Tihiću ili bilo kome drugome. Ako hoće da razgovaraju sa mnom, ja sam tu", zaključio je on.

Premijer Dodik je ponovio da stoji iza svake riječi koju je izgovorio bilo kada, uz ocjenu da se Tihić samo krije iza priče o retorici.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije