Dodik: Pozivam NATO da ukine MAP Bosni i Hercegovini

Fena
Dodik: Pozivam NATO da ukine MAP Bosni i Hercegovini
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je spremnost za razgovore s komesarom Evropske unije za proširenje Johannesom Hahnom te pozvao predstavnike NATO saveza da odbace odluku o davanju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH kako ne bi bili, naveo je, glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije.

Dodik je novinarima u Trebinju ponovio da postoji spremnost za jedan oblik saradnje s tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo.

„Imamo određeni oblik saradnje, mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto“, ustvrdio je Dodik.

Istakao je da mu nije problem da razgovara s Hahnom i kaže šta hoće, a šta neće, ali da je nemoguća dimenzija u kojoj se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati.

Ponovio je stav da prvo treba izabrati novo Vijeće ministara BiH.

„Nemam ništa protiv da se na novo Vijeće ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Vijeće ministara o tome odlučuje, ali da neko unaprijed govori šta treba da odluči to vijeće, to je neko drugo pitanje i to je nemoguće“, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik i predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon" Rodoljub Drašković dogovorili su danas u Trebinju da će biti osnivači fondacije koja će stati iza izgradnje novog kliničko-bolničkog, dijagnostičkog i rehabilitacionog centra u Trebinju čija će vrijednost biti veća od 50 miliona KM.

„Nismo odustali ni od izgradnje aerodroma. Uvjeren sam da će ova generacija ljudi to postaviti na prave noge“, ustvrdio je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije