Dodik poručio Vučiću u Mostaru: Bošnjaci se naoružavaju i popisuju vojno sposobne

Tanjug
Dodik poručio Vučiću u Mostaru: Bošnjaci se naoružavaju i popisuju vojno sposobne
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Čović, Vučić i Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je danas da se provjere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

Dodik je, nakon obilaska radova na Sabornoj crkvi "Svete trojice" u Mostaru, upoznao, pred novinarima, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa informacijama da su u tom gradu u posljednja tri mjeseca održane sjednice predstavnika raznih odbora SDA i da obaviještajne zajednice organizuju popis svih vojno sposobnih pripadnika bošnjačke zajednice.

"Prave profile, ko je bio u ratu, ko nije vojno obučen, da se pripreme po njima za neke eventualnosti", rekao je on.

Dodik je ukazao da su fabrike namjenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, provećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

"Neprihvatljivo je da fabrika namjenske industrije proizvodi nešto mimo odluke vlasti i potreba vojske", poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Vijeću ministara podobne Srbe kako bi pustili namjensku industriju da proizvodi oružje, a obavještajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

"Moraćemo to da rasčistimo u budućnosti", objasnio je on.

Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uvjerljivih mjesta, i da posjeduje i datume kada su održavani sastanci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije