Dodik ponovo prijeti: Ako se nastave blokade iz EU, Republika Srpska odstupa od evropskog puta

15
Radiosarajevo.ba
Dodik ponovo prijeti: Ako se nastave blokade iz EU, Republika Srpska odstupa od evropskog puta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio je danas da će ovaj bh. entitet donijeti odluku da odstupi od evropskog puta Bosne i Hercegovine, ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz Europske unije.

Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u  Bosanskoj Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove Europske unije koji treba da dođu u Republiku Srpsku za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

"Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u Federaciji BiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta Bosne i hercegovine, bez obzira na posljedice", zaprijetio je Dodik.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

On je rekao da to nije samo zbog para, kako pokušavaju da nametnu, te podsjetio da je ambasador Europske unije u Sarajevu Johann Sattler nedavno rekao da Republika Srpska neće dobiti 80 posto troškova iz evropskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim Bosne i Hercegovine, prenose mediji u RS.

Dodik je ukazao na apsurd da su stranci natjerali Republiku Srpsku na privatizacviju preduzeća, a onda da dug tih preduzeća vraća država, što usložnjava finansijsku sitiaciju, ali da Republika Srpska ima pokrivene izvore za to, te podsjetio da je ovaj entitet u Bosni i Hercegovini već dobio 100 miliona eura od Mađarske.

"Republika Srpska može da odgovori svim svojim obavezama, ima prijatelje. Srbija nam je pomagala prošle godine, to su redovne finansijske transakcije", rekao je Milorad Dodik i dodao da je Republika Srpska dobro vođena i da u tom pogledu ne bi trebalo da ima izazove, bez obzira što je “sa druge strane” miniraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije