Dodik pomilovao pet osuđenika

Fena
Dodik pomilovao pet osuđenika
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u prošloj godini je pomilovao pet osuđenika.

Pravosnažno izrečena kazna od jedne godine zatvora zbog krivičnog djela prevare, zamijenjena je Jadranku Balaću iz Prijedora uslovnom osudom.

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Dodik je pomilovao i Hajru Mujića iz Sarajeva, Kadriju Mujića iz Srebrenice i Ibru Mujića također iz Srebrenice, kojima su kazne zatvora u trajanju od po tri mjeseca zbog počinjenih krivičnih djela "šumska krađa" zamijenjene uslovnom osudom, na period provjeravanja od dvije godine.

Izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM ostala im je ista, s tim da je moraju uplatiti u roku od jedne godine.

I u ova tri slučaja, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su pozitivno mišljenje o molbi za pomilovanje.

Odlukom entitetskog predsjednika Vladimiru Ilisiću iz Banje Luke brisana je osuda. Ilisiću je bila izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM zbog počinjenog krivičnog djela "krađa u pokušaju".

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Od ukupno 34 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba koji su došli na razmatranje predsjedniku RS-a, 29 osuđenika nisu pomilovana u toku kalendarske 2015. godine.

Molbe za pomilovanje dostavili su i osuđenici za krivična djela razbojništvo (pet molbi), ugrožavanje javnog saobraćaja (tri molbe), ubistvo (tri), teška krađa (tri), šumska krađa (tri molbe), prevara (tri), neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga (dvije), teška tjelesna povreda (dvije), teško ubistvo (jedna), utaja poreza i doprinosa (jedna), krađa (jedna molba), krađa u pokušaju (jedna), protivpravno lišenje slobode (jedna), primanje mita (jedna), silovanje (jedna), iznuda u pokušaju (jedna molba), laka tjelesna povreda (jedna) i falsifikovanje isprave (jedna molba).

Zakonom o pomilovanju regulisano je da predsjednik RS-a može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Dodikov izvještaj o pomilovanjima bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 17. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije