Dodik: Političke igre vode se u Federaciji BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: Političke igre vode se u Federaciji BiH

Predsjednik entiteta u Bosni i Hercegovini, Republike Srpske, i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik saopštio je da  nije ''ni sa kim vodio razgovore oko prekompozicije vladajuće šestorke na nivou BiH''.

Dodik je kazao da priča o mogućnosti da ''Stranka demokratske akcije (SDA) zamijeni Socijaldemokratsku partiju (SDP) u vladajućoj šestorki na državnom nivou, predstavljaju političke igre u Federaciji BiH (entitet u BiH)''.

''To je politička borba na nivou Federacije i ja sam uporno govorio da mi nemamo nikakvo partnerstvo s takozvanom šestorkom, mi smo tamo zato što moramo. Zato što smo dobili najveći broj glasova i imamo kapacitet da donosimo odluke. Mi ne biramo partnere u Federaciji niti utičemo na to. SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) su tako kapacitirani da mogu donositi sve odluke na nivou BH i ako se ta većina promijeni mi na to ne možemo utjecati, jer je to njihova stvar. Jedino što se nadam je da će nas obavijestiti o tome'', rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a ponovio je da stalne promjene vladajuće većine na nivou Federacije BiH usporavaju evropski put BiH, onemogućavaju provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, čime se, ustvrdio je, blokira napredak cijele BiH.

Govoreći o odnosu SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS) kada je u pitanju djelovanje te dvije partije na državnom nivou, Dodik je istakao da je nesumnjivo da "SNSD ne dijeli s SDS-om zajedničke političke teme i vrijednosti''.

''Oni su s nama u koaliciji zato što smo mi to htjeli, a SDS je bio željan bilo kakve pozicije u institucionalnoj vlasti i naravno da je to prihvatio. I oni igraju jednu jako čudnu igru u kojoj smo im nepodnošljivi na nivou RS-a, a podnošljivi u Sarajevu. Oni su za nas na svim nivoima nepodnošljivi, ali to još uvijek ne znači da smo mi spremni da razbijamo kapacitet koji zajedno imamo na pitanjima vezanim za BiH i mi ćemo ostati zajedno u tom pogledu'', istakao je Dodik.

Dodao je da  predsjednik SDS-a Mladen Bosić i pojedini članovi te stranke ''pokušavaju da prizivaju akciju, odnosno da prikažu da ih SNSD pokušava eliminisati iz vlasti''.

''To je jednostavan i jednokratan čin, i ne bi bilo problematično da se desi veoma brzo. Ali mi kao odgovorna politička partija, smatramo da je zajednički stav o pitanjima vezanim za BiH veoma važan, bez obzira na političke razlike koje traju u kontinuitetu između nas i SDS-a. Mi ne dijelimo nikakve vrijednosti za politike koji oni ovdje, u RS-u, pokušavaju da promovišu, pogotovo kada je u pitanju osporavanje uspjeha koje smo postigli'', naglasio  je Dodik.

Na pitanje kada će biti postignut konačni dogovor oko uspostave mehanizama koordinacije koji bi olakšao ispunjavanje uvjeta BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Dodik je istakao de je to ''veoma lako''.

''Moraju se postaviti ustavne nadležnosti u BiH, evropska praksa i tako će se doći do rješenja. Ako želite da mehanizam koordinacije iskoristite za promjenu Ustava BiH, onda se nikada neće doći do dogovora'', rekao je Dodik.

Naveo je da su liderima najjačih stranaka BiH u Bruxellesu bili predočeni modeli koordinacije u nekim od evropskih zemalja, poput Njemačke iz kojih je, kako je dodao, jasno da se i bez uspostavljanja državnih nadležnosti mogu postići dogovori o tome ko zemlju predstavlja pred organima Evropske unije.

''I mi bismo mogli tako da radimo, čime bi se ispoštovao i Ustav BiH i nadležnosti entiteta. Ali ja sam uvjeren da će se konačno početi poštovati Ustav'', zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije