Dodik pokušava novi udar na državu i prkosi Ustavnom sudu BiH: "Primjenjivat ćemo Izborni zakon RS"

13
Radiosarajevo.ba
Dodik pokušava novi udar na državu i prkosi Ustavnom sudu BiH: "Primjenjivat ćemo Izborni zakon RS"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, samoproglašeni laktaški vožd i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, nastavio je danas, 19. septembra, s pokušajima udara na državu.

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas proglasio Izborni zakon RS neustavnim - o čemu više možete čitati OVDJE - sankcionisani i izolovani šef RS-a poručio je kako će zakon ipak primjenjivati...

Ne mogavši ni ovaj put prokomentirati nešto bez uvredljivih izraza, Ustavni sud je nazvao krnjim, jer, iako je predviđen Ustavom, Dodik smatra da u svom radu krši taj najviši pravni akt, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i "čini sve da zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja".

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Pa je onda pričao kako je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocjenjuje saglasnost akata sa Ustavom BiH, ali da "drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon RS ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH". Potom je (pr)ocijenio i kako je taj sud "politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose".

"Ustavni sud RS rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primjenjivan", nadurio se Dodik.

On je naveo da su oni sada izmislili krivično djelo nepoštivanje odluka Ustavnog suda i za kraj sve "začinio" standardnom pričom o strancima: "Mi poštujemo Ustavni sud RS i Ustav RS, Ustav BiH. To što tamo sjede tri stranca koji primaju dobre plate i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umjesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije