Dodik podržava Čovićevog kandidata za Predsjedništvo

Radiosarajevo.ba
Dodik podržava Čovićevog kandidata za Predsjedništvo
Još jedan predizborni pakt (Foto: HDZ)

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržat će kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, potvrdili su danas lideri dviju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović, nakon sastanka u Banjoj Luci, javlja Fena.

Još uvijek nema imena


Čović je rekao da je još rano govoriti o imenu tog kandidata, potvrdivši da će to sigurno biti predstavnik HDZ-a, a predložit će ga Predsjedništvo stranke u maju, nakon što budu zvanično raspisani izbori.

Očekuje da će ga podržati i druge hrvatske stranke, koje neće imati svog ali spremne su dati podršku tom kandidatu.

Dodik je najavio i potpisivanje sporazuma o saradnji SNSD-a i HDZ-a u zadnjoj sedmici aprila u Mostaru, a podrazumijevat će saradnju na svim nivoima vlasti BiH.

Dvije stranke, dodao je, već duže usaglašeno djeluju u vezi sa svim važnijim pitanjima, ne da naprave problem nekoj trećoj strani, već zato što se "mnogi naši interesi poklapaju".

Činjenica da HDZ kandidira vlastitog kandidata za člana Predsjedništva već je izazvala velike rasprave u „hrvatskom političkom bloku“, odnosno među strankama potpisnicama Kreševske deklaracije.

Kao najizgledniji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva spominje se Jerko Ivanković Lijanović, koji se tokom posljednjeg susreta stranaka Kreševske deklaracije žestoko okomio na HDZ jer izlaze sa svojim kandidatom.

Po Lijanoviću će takav čin HDZ direktno donijeti novu pobjedu Željka Komšića, koji, prema njemu, u Predsjedništvu ne štiti interese hrvatskog naroda u BiH.

Teško do reforme Ustava

Lideri SNSD-a i HDZ-a procijenili su, između ostalog, da se u ovom trenutku neće moći ništa posebno napraviti u parlamentarnoj raspravi kada je u pitanju provođenje presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”, što znači da će Izborni zakon, odnosno Ustav u tom smislu ostati nepromijenjeni.

Čović je upoznao Dodika i o detaljima njegovog razgovora 24. marta u Madridu sa šefom španske diplomatije Miguelom Angelom Moratinosom o prijedlogu deklaracije o kojoj bi se trebalo raspravljati u narednih mjesec dana.

Okvirno, deklaracija je dokument na dvije stranice, koji daje opredjeljenje lidera političkih stranaka da će nakon izbora u oktobru pristupiti izmjenama Ustava na principima koji su, po Čoviću, dosta široki, te idu od opredjeljenja ka EU, NATO-u, zaštiti ljudskih prava i sloboda, a ima i “nekih elemenata koji su, evidentno, ugrađeni na osnovu pritisaka nekih političkih lidera”, što će biti predmet spora i rasprava.

O toj deklaraciji lideri stranaka iz BiH trebali bi razgovarati s predstavnicima EU i SAD-a u Sarajevu 6. ili 7. aprila, a ukoliko dođe do dogovora o predloženom tekstu onda bi, kazao je Čović, 19. ili 20.aprila taj dokument trebao biti potpisan u Španiji.

Neka drugi sprovode reforme


Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je "veoma problematično! da tom deklaracijom sadašnji lideri preuzimaju obaveze poslije izbora u oktobru, navodeći da bi se tim pitanjem trebale baviti nove vlasti, bez obzira na to ko to bude.

Dodiku je neprihvatljivo i da se u Ustav BiH unese sve ono što je, kako kaže, nasilno preneseno na državni nivo i da je potpuno neprihvatljivo da se otvara pitanje ukidanja entitetskog glasanja.

I pored ovih primjedbi, dodao je, nastavit će učestvovati u razgovorima, iako nije optimist da se može nešto konkretno uraditi, imajući u vodu i da je lider SDA Sulejman Tihić već rekao da neće da učestvuje na sastanku u Madridu.

Ponovio je opredjeljenje RS-a za provođenje odluke Suda u Strazburu te spremnost da se kaže da će u Predsjedništvo BiH bira jedan član iz RS-a, umjesto do sada odrednice “Srbin”, te druga dvojica iz FBiH, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije