Dodik: Podnijeću ostavku ako to urade Ivanić i poslanici iz RS-a

Fena
Dodik: Podnijeću ostavku ako to urade Ivanić i poslanici iz RS-a
EPA / Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da će podnijeti ostavku, ukoliko to učine srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i poslanici iz svih partija u parlamentu BiH.

Time bi se stvorili uvjeti za prijevremene izbore na svim nivoima.

Na izjave predstavnika Saveza za promjene, da će se povući iz vlasti s državnog nivoa ako predsjednik RS-a podnese ostavku, kazao je da nije dobio zvanično tu inicijativu, ali da se o tome može razgovarati, s tim da i on ima svoje zahtjeve.

Također, zahtijeva što skorije provođenje referenduma o Danu RS-a, u isto vrijeme kada se budu održali i lokalni izbori u RS-u.

Pitanje o kojem bi se izjašnjavali građani bilo bi: „Da li podržavaju  da 9.januar bude Dan RS-a“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da bi se pitanje Dana RS-a moralo vratiti na dnevni red razgovara zvaničnika RS-a i da o njemu ne može biti kalkulacije.

Već je o tome razmijenio mišljenja sa srpskim članom Predsjedništva  BiH Mladenom Ivanićem, koji je stava da se referendum treba provesti nakon oktobarskih izbora.

Dodik nije ni danas otkrio ko su tri poslanika iz Saveza za promjene čiji prelazak najavljuje u vladajuću skupštinsku većinu u RS-u.

Ustvrdio je da se "već duže vrijeme razgovara s jednim brojem ljudi", te kazao da SDS, sa čijim poslanicima se razgovara, već danas ima manji broj poslanika nego nakon izbora te da pokazuje "debakl" svoje politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije