Dodik: Otvorena pitanja biće riješena u korist Srpske

Radiosarajevo.ba
Dodik: Otvorena pitanja biće riješena u korist Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u junu zajednička komisija RS i EU početi da rješava otvorena pitanja, posebno u vezi funkcionisanja pravosuđa u BiH.

"Komisija na čelu s komesarom EU Štefanom Fileom počeće u junu rješavanje četiri sporna pitanja. Uvjeren sam da će ta pitanja biti riješena upravo na način na koji smo mi i tražili, s obzirom da su ta rješenja upravo evropska praksa i standardi", rekao je Dodik sinoć novinarima u Novom Sadu.

Predsjednik RS je dodao da je činjenica prema kojoj se podudaraju zahtjevi Srpske i i standardi EU i dovela do odgađanja referenduma.

"Zato u ovom trenutku referendum nije neophodan. Referendum, kao oblik demokratskog izjašnjavanja je legitimno pravo RS i njenog naroda, od kojeg niko nije odustao", poručio je Dodik.

Tokom predavanja na novosadskom Pravnom fakultetu pod nazivom "Republika Srpska na dobrom putu" Dodik je napomenuo da "RS jeste dio BiH, u kojoj Srpska živi svoj poseban život, jer posjeduje sve elemente državnosti, osim zvaničnog priznanja".

Predavanje predsjednika RS u Novom Sadu pratili su i predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Vlasti RS su najavljivale referendum o legalnosti nametnutih zakona visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali su Dodik i šef diplomatije EU Ketrin Ešton prošle sedmice postigli dogovor o formiranju komisije EU za restrukturisanje pravosudnih institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije