Dodik: Osjećam podozrenje prema Karađorđevu

Radiosarajevo.ba
Dodik: Osjećam podozrenje prema Karađorđevu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nije pratio nedavni trilateralni sastanak predsjednika Srbije, Turske i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Karađorđevu, ali je istakao da prema tom skupu osjeća podozrenje.

- Ne mislim da takvi skupovi ne bi trebalo da se održavaju, ali imam određeno podozrenje, imajući u vidu korišćenje efekata takvog sastanaka potrebno Turskoj, koja želi da popravi već stvoreni utisak da je jednostrano prisutna u BiH, rekao je Dodik gostujući u Kažiprstu B92. 

On je rekao da izjava predsjednika Srbije Borisa Tadić da je najavljeni referenduma u RS-u unutarnje pitanje BiH "ima kontinuitet" i da nije u koliziji s izjavom ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića o tom pitanju. 

On je istakao da Srbija "ne bi trebalo da se miješa u proces odlučivanja u BiH". 

Srbija bi, prema Dodikovim riječima, trebala da se, kao garant Daytonskog sporazuma, umiješa ako dođe do eskalacije problema vezanih za visokog predstavnika. 

- Srbija kao garant Daytonskog sporazuma treba da se umiješa i da kaže da je protiv nametanja rješenja u BiH mimo volje konstitutivnih naroda i dva entiteta, rekao je Dodik. 

On je ocijenio da je najveći problem u BiH to što "visoki predstavnik zloupotrebljava svoja ovlašćenja i nameće zakone". 

- Naglasio je da poslije referenduma u RS-u, koji je planiran za juni, Zakon o Sudu i Tužilaštvu mora biti modeliran. 

- Mora se utvrditi plan procesuiranja zločina nad Srbima jer nijedan zločin počinjen u prošlom ratu nije procesuiran na sudu. Potrebno je onemogućiti retroaktivnu primjenu zakona, rekao je Dodik. 

- Potreno je da se Sud i Tužilaštvo ne miješaju u rad sudova i tužilaštva RS, kao ni da isti predsjednik suda određuje i Prvostepeno i Apelaciono vijeće, dodao je on, prenose u četvrtak beogradski mediji.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije