Dodik optužio Sattlera za izazivanje krize u BiH: Izabrao je da bude "francuska sobarica"

11
Radiosarajevo.ba
Dodik optužio Sattlera za izazivanje krize u BiH: Izabrao je da bude "francuska sobarica"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh, entiteta RS Milorad Dodik reagovao je na izjave šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera te je poručio da upravo ovaj evropski zvaničnik odgovoran za eskalaciju u BiH koji je, kako je kazao Dodik, izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude "francuska sobarica".

"Sattler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Sattler je svjedok rušilačke politike SAD u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara. Sattler je svjedok i dolaska Christiana Schmidta, uz punu svijest da se Schmidt ovdje lažno predstavlja, ali Sattler podržava neizabranog Nijemca kome u leđa duva raspojasani Michael Murphy", rekao je Dodik.

Predsjednik manjeg entiteta u haotičnim pokušajima da opravda sebe krivi sve zvaničnike koji spomenu Bosnu i Hercegovinu, pa tako, obrušivši se na Sattlera, kazao da čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde "mrtav hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH".

Lorkowski: 'Ukoliko ne provede reforme, BiH će platiti dva puta'

Lorkowski: 'Ukoliko ne provede reforme, BiH će platiti dva puta'

Iznio je ponovo plodove svoje mašte te je upitao bh. javnost ko je kriv za krizu u BiH.

"Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami. Šutio je na sve opstrukcije prema RS-u. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH - Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Johann Sattler koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav", kazao je Dodik.

Dodik se prisjetio i Bečke konvencije te je odlučio da je Sattler promovirajući i podržavajući napredak i evropski pu Bosne i Hercegovine prekršio Bečku konvenciju "miješajući se u unutrašnja pitanja BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije