Dodik opet po starom: Razgovori o promjeni Dejtona znače smrtnu presudu BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik opet po starom: Razgovori o promjeni Dejtona znače smrtnu presudu BiH
Foto: RTRS / Milorad Dodik

U Beogradu su se danas susreli srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Po okončanju susreta, obratili su se javnosti.

"Razgovarali smo o onome što smo obećali građanima Drvaru i tamo ću biti gost... Tamo živi srpski narod. Živi se veoma siromašno. Zajednička nam je obaveza da uradimo sve što možemo da pomognemo. Ispunili smo ono što smo obećali, rekao je Vučić.

Istakao je da tema razgovora bilo očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma dodavši:

"On je od historijskog značaja. Njime su svi gubili i pomalo dobili. Jedino takav sporazum je mogao osigurati mir. Svaku odluku ćemo prihvatiti ako se saglase tri naroda. Slijedit ćemo ono što srpski narod u čitavoj Bosn ii Hercegovini reći. Niti jedan narod ne može nametnuti nešto druga dva."

Kao značajnim je ocijenio okončanje gradnje mosta u Bratuncu na granici između dvije države obećavši da će uskoro biti napravljen granični prijelaz na tom mjestu.

Zahvalan je, kako je rekao, predsjendiku Dodiku i poručio da se može puno uraditi.

Ukazao je da je razgovarano i o stanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Zatim se obratio Dodik.

"Bosna i Hercegovina je imala određenih problema za definisanje granica. Mi Srbi u zajendičkim insitucijama stojimo na stanovištu da je zahtjev Srbije vrlo opravdan", naveo je.

Prema njegovim riječima, zahvalan je Vučiću što ima osjećaj za Srbe gdje god žive.

Naglasio je da će nastojanje biti da svaki projekat koji finansira Srbija u RS-u ima obilježje Srbije ili naziv koji asocira na ovu zemlju.

I on se osvrnuo na Dejton.

"Za nas je Srbija njegov garant. Ali je ona odstranjena iz važnog ad hok tijela, a to je Vijeće za implementaciju mira... Mnogo institucija je formirano na nivou Bosne i Hercegovine, a to je činjeno arogancijom i silom... Međunarodna zajednica je devastirala Dejtonski mirovni sporazum. Sigurno da RS neće ostati u BiH izvan dejtonskih okivra... Bilo kakvi razgovori o promjeni o Dejtonu znače smrtnu presudu Bosni i Hercegovini. Mi ostajemo u Bosni i Hercegovini zbog ostataka ostatka Dejtona", ponovio je Dodik.

Zato je pozvao, kako naglasio, povratak na izvorni Dejton.

Mišljenja je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kako je kazao, napadnuta i da se to ranije desilo u Sjevernoj Makedoniji.

Poručio je da se "neće oklijevati" da se zaštiti imovina.

"Naš cilj pošto smo jedan narod, jedno pismo, jedna kultura da obrazovanje na identičan način rješavamo", podcrtao je.

Naveo je da razgovarano o saradnji između vojski dvije države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije