Dodik napao reisa Kavazovića: Ovo govori o usmjerenju zajednice koju vodi

13
Radiosarajevo.ba
Dodik napao reisa Kavazovića: Ovo govori o usmjerenju zajednice koju vodi
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kavazović/ Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se istup reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića ne razlikuje od istupa bilo kog bošnjačkog političara, te da to najbolje dokazuje njegova tvrdnja da je džamija odlučujući faktor u političkoj utakmici među muslimanima.

"Reis Kavazović od ranije je poznat po teškim izjavama koje sam često izbjegavao da komentarišem upravo iz razloga što je riječ o vjerskom autoritetu muslimana u BiH. Ovoga puta reis Kavazović nastupio je kao političar čime mi je otvorio prostor da mu odgovorim jezikom kojim se obojica služimo", istakao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Kavazovića da su stavovi Islamske zajednice u BiH uvijek bili, kako kaže, staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, pišu Nezavisne novine.

Da je Kavazović zaista okrenut suživotu, toleranciji i zajedništvu, rekao je Dodik, "imao je odličnu priliku da javno opomene Bakira Izetbegovića da se ne može na obračunavati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime bi posvjedočio da je ono što tvrdi da jeste, a u stvari nije".

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

"Umjesto toga Kavazović pokušava da se jezikom nedostojnim jednog vjerskog lidera obračuna sa Miloradom Dodikom, legalno izabranim predstavnikom Srba u Predsjedništvu BiH. Sve što je rekao reis Islamske zajednice u BiH, više govori o karakteru i usmjerenju zajednice koju vodi, nego o političkom djelovanju Milorada Dodika", naglasio je Dodik.

Uostalom, istakao je član Predsjedništva, "ni Kavazović, ni Izetbegović ne mogu demantovati notornu istinu a to je da je SDA oduvijek svoje pristalice regrutovala upravo u džamijama".

"Žao mi je ako je Kavazovića pogodila ova istina ili ga je pogodilo to što je to neko naglas izgovorio. Kad se uvaženi reis uhvatio šovinizma želio bih da ga podsjetim na obraćanje Bošnjacima u Švajcarskoj kada je pun tolerancije i želje za suživotom apelovao da se ne dozvoli da 'Vlah vlada Srebrenicom'. Eto kako uvaženi Husein Kavazović vidi Srbe i život sa njima. Da je u svom mandatu samo ovo izjavio, dovoljno bi bilo da se trajno diskredituje kao vjerski autoritet", zaključio je Dodik.

Ured za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini objavio je danas reagovanje povodom izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojima je iznio niz optužbi na račun Islamske zajednice.

"Nemamo namjeru polemizirati s čovjekom koji javno i na sve načine nastoji omalovažiti i urušiti državu i to kao član njenog Predsjedništva, iz čijeg budžeta uredno prima visoku plaću; s čovjekom koji svoje političko i javno djelovanje temelji na lažima, uvredama, podmetanjima i na stalnom izazivanju konflikata, mržnje i netrpeljivosti među ljudima, atakujući na dostojanstvo i ugled ljudi i čitavih naroda. Ovog puta je ponovo meta bila Islamska zajednica. Dodik je optužio Islamsku zajednicu da je tek servis stranke koju je osnovao 'pokojni otac' Bakira Izetbegovića i da se u njenim vjerskim objektima, džamijama, i danas regrutuje članstvo te stranke", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije