Dodik odbija da prihvati zahtjeve Izraela, prijeti prekidom odnosa

Fena
Dodik odbija da prihvati zahtjeve Izraela, prijeti prekidom odnosa
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Boazom Rodkinom,

Sagovornici su konstatovali da je saradnja RS-a i Izraela tradicionalno dobra i da postoji još prostora da ona bude unaprijeđena, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

Tokom sastanka Dodik se osvrnuo i na kontroverzno pismo Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Izraela koje je na njegovu adresu stiglo putem MVP-a BiH.

"Od ambasadora Izraela zatražio je da se ustanovi da li je pismo vjerodostojno i ukoliko se ustanovi da jeste Republika Srpska ne može pristati na tako uvredljive i ponižavajuće zahtjeve koji su ispostavljeni u tom pismu", navodi se u saopćenju.

Ako su ti ponižavajući navodi tačni, ističe se, RS ne želi više da sarađuje sa MVP-om Izraela, zaključio je Dodik.

MVP Izraela uputio je pismo MVP-u BiH u kojem se navodi da u Tel Avivu ne postoji Predstavništvo RS, da na njegovom čelu nije Arie Livne, koji je i Dodikov savjetnik, te da diplomate iz Izraela nće prisustvovati komemoraciji u Donjoj Gradini, ako tamo bude i Livne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije