Dodik o Putinovom stavu o situaciji u BiH: 'Rekao je veoma direktno ono što je imao da kaže'

14
Radiosarajevo.ba
Dodik o Putinovom stavu o situaciji u BiH: 'Rekao je veoma direktno ono što je imao da kaže'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom nema saradnje „jer je njihov cilj unitarna BiH koja ne odgovara srpskom narodu, ali da treba sačekati globalne procese i promjene“.

"Republika Srpska je stabilna, ali dijeli sudbinu globalnih procesa i ima određene probleme sa stalnim zatvaranjem dostupa prema finansijskim institucijama.

Izvršavamo sve naše obaveze, a i ako ne budemo mogli, napravit ćemo prioritete šta moramo, a šta nećemo, ali ono što je sigurno jeste da Republika Srpska neće izgubiti", rekao je Dodik.

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Komentirao je i godišnju konferenciju za medije Vladimira Putina te se osvrnuo na njegovo mišljenje o statusu RS.

"Posebno mi je drago da je novinarka ATV-a na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu postavila pitanje o tome.

Putin je veoma direktno rekao šta je imao da kaže. Mi smo veoma mala zajednice i u Republici Srpskoj sada ne prenoći više od 900.000 ljudi bez obzira što nas ima po popisu 1.100.000 i ta mala zajednica je na meti globalnog procesa koji se zove razvlašćivanje RS od zapadnih zemalja, prije svega Amerike i Britanije", rekao je Dodik, te dodao da želi "da ovdje sa nama jednako slobodno žive i Bošnjaci i Hrvati".

Šta je Vladimir Putin kazao o Bosni i Hercegovini

Šta je Vladimir Putin kazao o Bosni i Hercegovini

Podsjetimo, ruski predsjednik je tokom konferencije rekao da je upoznat sa situacijom u BiH, ali je perfidno u svojoj izjavi odvojio RS od Bosne i Hercegovine.

"Ocjena našeg i vašeg političkog rukovodstva situacije u RS i BiH se poklapa", rekao je Putin te dodao da građani RS i BiH treba da odlučuju o svojoj budućnosti.

No, Putin, ali i Dodik dobili su jasan odgovor. Među prvima se javio Michael J. Murphy, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini.

"Neću nagađati šta će Sjedinjene Američke Države uraditi u budućnosti kao odgovor na kontinuirane antidejtonske aktivnosti. Ukoliko Milorad Dodik smatra da će SAD sa strane sjediti i posmatrati kako on rastvara zemlju i vodi je ka sukobu – on griješi", poručio je Michael J. Murphy u Dnevniku D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije