Dodik o dešavanjima u Banjoj Luci: Protesti trebaju biti zabranjeni

Fena
Dodik o dešavanjima u Banjoj Luci: Protesti trebaju biti zabranjeni
EPA / Milorad Dodik

Pripadnici policijske Jednice za podršku kasno večeras povukli su se s banjalučkom gradskog trga, nakon što su s tog prostora potisli članove grupe „Pravada za Davida“.

Prethodno su ih upozorili da nemaju dozvolu za okupljanje na trgu poslije 20 sati, do kada su imali zakonsko odobrenje za održavanje današnjeg skupa.

Predsjedavajući Predsjednistva BiH Milorad Dodik je za banjalučku ATV rekao da protesti trebaju biti zabranjeni, zbog njihove politizacije, te da Banja Luka mora da se vrati normalnom ritmu, "jer ovo što se desilo nema veze s istinom i pravdom".

Rekao da je bila vidljiva „zloupotreba skupa i da su članovi 'Pravada za Davida', nasiljem pokušali da ometaju sve građane da provedu praznične dane“.

"Niko nije ometao njihov skup, koji su zlopotrijebili, nakon što su prekoračili vrijeme za dobijeno odobrenje", rekao je Dodik i osudio politizaciju skupa.

Kaže da će podržati zakonito postupanje svih organa, i policije i svih drugih, protiv oni koji su činili prekršaje.

Dodao je i da organizatori skupa „Pravda za Davida“ moraju da odgovaraju, jer nisu na adekvatan način proveli taj skup.

"Svi koji su činili nasilje na mjestu gdje je trebalo da se održi koncert Harisa Džinovića moraju biti privedeni zakonu", rekao je Dodik i osudio, kako kaže, vandalizam i zloupotrebe protesta od strane politike.

Koncert Harisa Džinovića, koji je trebalo da bude održan sinoć na parkingu ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, otkazan je, kako je saopćio gradonačelnik, jer nije bilo uslova za njegovo održavanje.

Grupa sugrađana je spriječila održavanje koncerta, te oštetila i dio opreme na bini.

Iz Gradske uprave izvinili su se svima koji su došli na koncert, koji je, nažalost, morao biti otkazan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije