Dodik o deklaraciji SDA: Nema nikakve Republike BiH, postoji samo RS

Srna
Dodik o deklaraciji SDA: Nema nikakve Republike BiH, postoji samo RS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik komentarisao je Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije koja je predstavljena danas na 7. Kongresu ove političke stranke.

Dodik je rekao novinarima u Beogradu da će u RS-u veoma dobro pročitati deklaraciju Stranke demokratske akcije, koja bi danas trebalo da bude usvojena na Kongresu stranke.

Izetbegović nakon izbora: Programska deklaracija prestavlja kontinuitet SDA

On je poručio da "nikakve Republike Bosne i Hercegovine" nema i da, što se tiče Srba postoji samo RS.

"Ukoliko je njima dozvoljeno da nešto takvo rade, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dozvoljeno da se bavimo pitanjem samoopredjeljenja do otcjepljenja. Dakle, nemamo ni jedan razlog da budemo sa drugima koji nas ne žele i koji ne žele da prihvate te realnosti", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da Stranka demokratske akcije već dugo negira Bosnu i Hercegovinu i da bi Bošnjaci htjeli "Bosnu i Hercegovinu po svome".

Predstavljena Programska deklaracija SDA: Jačanje ekonomije i ubrzane EU integracije

On je ponovio da je izvorište deklaracije Stranke demokratske akcije "Islamska deklaracija njihovog tvorca Alije Izetbegovića, koja je jasno ukazala na koji način i šta treba da rade".

"Ovo je samo jedna faza onoga što oni krajnje žele da urade, ali nema Bosne i Hercegovine bez RS. Niko valjda nije dovoljno lud, naivan i blesav da pomisli da bi neko samo ukinuo RS. Oni je sigurno ne mogu ukinuti jer nemaju ni razloga, ni mogućnosti da to učine", rekao je Dodik.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina održava međunarodni faktor, a razjedinjava ovo što radi Stranka demokratske akcije.

"Nama nije uopšte jednostavno prihvatiti da se nalazimo u Bosni i Hercegovini, ali prihvatamo dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. Oni očigledno nisu htjeli ni da vide, ni da čuju, ni da održe RS i to mi znamo", rekao je Dodik.

Počeo Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kaže da u takvoj konstalaciji Bosna i Hercegovina nema nikakve budućnosti, jer je mjesto trpljenja za sve, očigledno i za Bošnjake koji su nezadovoljni.

On je dodao da su, sa druge strane Srbi zadovoljni RS-om i oni će je voditi tako da RS u svakom trenutku bude spremna za svoj samostalni put.

Dodik je naglasio da RS jedina na prostoru Bosne i Hercegovine može da bude samoodrživa, a to ne može ni Bosna i Hercegovina, ni Federacije Bosne i Hercegovine, "jer kada bi se iz njih makli stranci, iste noći bi nestale".

On je istakao da je podvala neoliberalni pristup za koji su smatrali da treba da prihvate kao svoj, kao što su bile i mnoge druge podvale od Dejtonskog sporazuma pa do danas.

Potvrđeno: Bakir Izetbegović je novi-stari predsjednik SDA

Dodik je ponovio da su i bonska ovlaštenja podvala i prevara.

"Na tom protivdejtonskom sporazumu oni su napravili današnju Bosnu i Hercegovinu i sada kažu 'dajte nam pravnu državu'. Kakvu pravnu državu kada je nastala na nepravu?", upitao je Dodik.

On ističe da je sve u kontinuitetu prevara.

"To je samo jedan očigledan primjer na koji način oni misle da nametnu volju drugima. Te volje nema, što znači da nikakve Republike Bosne i Hercegovine nema", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije