'Dodik nije predsjednik svih građana RS-a'

Radiosarajevo.ba
'Dodik nije predsjednik svih građana RS-a'

 

Vrijeme će pokazati da je Republika Srpska do srži kriminalizovan entitet, kaže u intervjuu za Oslobođenje Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja novinara gađao cipelom

U javnosti se čuju i ocjene da se i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije svrstava na stranu predsjednika RS-a, odnosno njegove partije, a ne naroda Hercegovine. Da li su te ocjene utemeljene?
Ja sam prilikom stupanja na funkciju gradonačelnika u Trebinju, odgovarajući na pitanje slično vašem, kazao da Slavko Vučurević neće uredovati u eparhiji, manastirima i crkvama, ali neću dozvoliti da niko ureduje u pitanjima koja su u domenu civilne vlasti u Trebinju. Nisam imao negativne konotacije u kontaktima sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kao ni s predstavnicima Islamske zajednice i Katoličke crkve u Trebinju. Ali, moj je stav jasan. Mi smo sekularna država i svako treba da radi svoj posao. Sarađivati možemo na pitanjima koja su od interesa za građane i vjerske zajednice. Da li se neko svrstava ili ne na nečiju stranu, ne znam. Ali, znam da crkva nema misiju da se bavi politikom i da to ne smije da radi.

O: Odbijanje predsjednika RS-a Milorada Dodika da se tokom boravka u Trebinju sastane s Vama kao gradonačelnikom, naišlo je na osudu kako partije kojoj pripadate, tako i opozicije i većeg dijela javnosti. Koliko takvo ponašanje šalje poruku o podjeli građana Republike na partijski podobne i nepodobne?
Vučurević:
Što se tiče Trebinja i Hercegovine, ponašanje predsjednika RS-a nije nikakvo iznenađenje jer smo se mi u proteklom periodu, odnosno 8 godina otkako je gospodin Dodik bio prvo predsjednik Vlade, a sada predsjednik RS-a, uvjerili kakav je njegov odnos prema Trebinju i Hercegovini. Taj odnos je kristalno jasan, manifestuje se svakoga dana, a i ta ključna nedjelja, kada je bio u Trebinju dva puta u tri dana, dokaz je da on ne mijenja svoj stav i da on nije predsjednik svih građana RS-a, već samo predsjednik SNSD-a, ali sigurno i određenih kriminalnih grupa s kojima se druži, a sve s ciljem zaštite organizovanih kriminalnih poduhvata, koji se, po mom stavu, odvijaju po projektu Milorada Dodika i njemu bliskih saradnika koje je on uključio u politički život RS-a.

O: Na Vaše kritike takvog ponašanja, iz SNSD-a su stigle optužbe da "narušavate svojim istupima ustavni poredak RS-a". Kako komentarišete te teške kvalifikacije?
Vučurević:
Pa vidite, bilo kakve izjave iz kuhinje raznih SNSD-ovih Vasića i njima sličnih koji se brinu o navodnoj zaštiti RS-a, pokazuju svima u RS-u, BiH i regionu da svako pitanje koje postavlja bilo koji pojedinac, pa i ja, a tiče se organizovanog kriminala u RS-u, nailazi na takvu vrstu napada iz SNSD-a. Ali, vrijeme će pokazati da je RS do srži kriminalizovan entitet i da Milorad Dodik i njegovi saradnici nisu bili ništa drugo do projektanti i izvršioci kriminalnih radnji i svega onoga što je RS dovelo na rub ekonomske propasti i opšteg siromaštva, a koje se na najdrastičniji način manifestovalo na građane Hercegovine i Trebinja. Znači, svako pozivanje na odgovornost zbog kriminala, kriminalne privatizacije i nezakonitog trošenja državnog novca za uske krugove ljudi iz ove vlasti, za Milorada Dodika i ljude iz SNSD-a je udar na ustavni poredak. A ustvari je obrnuto. Ekonomski sistem čini osnov svake države, pa i RS-a kao entiteta u BiH, jer su Milorad Dodik, pa i SNSD, svojim neodgovornim ekonomskim ponašanjem izvršili glavni udar na Ustav RS-a. To je laž kojom se služe i kojom se zavaravaju. Jer je očito da vrijeme nije njihov saveznik i da će morati uskoro, kao što se desilo u Hrvatskoj, kao što se počelo danas dešavati u Srbiji, i oni morati da polože račune svom narodu, kuda je novac RS-a sve oticao.

Trebinje

O: I predstavnici Vlade, s premijerkom Željkom Cvijanović na čelu, tokom boravka u Hercegovini zaobišli su Trebinje, kao najveći grad u toj regiji. Ponašanje predsjednika i odnos Vlade osudili su i načelnici hercegovačkih opština koji nisu iz SNSD-a. Očekujete li da će nakon toga doći do promjene kursa i Dodika i Vlade prema istočnom dijelu RS-a?
Vučurević:
Iskren da budem, ponašanje predsjednice i kompletne Vlade RS-a potvrđuje samo ono što sam već rekao - da i predsjednik i Vlada shvataju entitet samo kao SNSD-ov, a ne svih građana. Upravo zato u Hercegovini je više od dvije trećine građana otpisalo SNSD. To jeste za njih bolna istina, kao što je za njih i Trebinje bolna tačka. Znam da gospodina Dodika i Vladu boli što su izgubili izbore u Trebinju, ali to nije zato što su željeli činiti dobro građanima Trebinja, jer to nikada nisu radili, nego što smo mi u gradskoj skupštini izglasali rezoluciju u kojoj smo izričito rekli da nećemo dozvoliti promjenu vlasničkog kapitala hidroelektrana na Trebišnjici, koje su do sada služile za ispumpavanje kapitala sa područja Hercegovine. Dok smo mi siromašili, tajkuni i povlaštena vrhuška SNSD-a je dobro punila svoje džepove. Mi smo odlučili da prekinemo takvu praksu i sigurno je da ponašanje Vlade pokazuje samo njihovu nemoć i strah da se suoče s građanima Trebinja. Argumenti su na našoj strani i mi smo ih već rekli. Jedno je potpuno sigurno, nad stanjem u Hercegovini mi nećemo šutjeti, kao što se šutjelo dok je na vlasti u Trebinju bio SNSD i kada su i Trebinje i cijela Hercegovina doživjeli pravu kataklizmu, goru nego četrdesetih godina prošlog vijeka.

Mi moramo zavladati svojim resursima, jer su posljednje posjete Dodika i Vlade imale za cilj da se određena sredstva HE Trebišnjica, koja su oročena, iskoriste da zakrpe rupu u Balkan Investment banci. I tu za nas slijedi jedna bespoštedna borba koju ćemo voditi. I oko toga postoji jedinstvo svih načelnika opština istočne Hercegovine, izuzev Bileće, koja nije u opozicionom bloku. Da li će predsjednik RS-a prema nama promijeniti stav, to nas previše ne zanima, znamo šta ćemo raditi i znamo da nikome više nećemo dozvoliti da siromaši Hercegovinu i da našim novcem preko kuma i članova svoje porodice pokriva kriminalne radnje koje je ostavio iza sebe. Ne tražim ništa ni od koga, osim potpuno ravnopravnog ekonomskog tretmana u odnosu na druge regije RS-a. Hercegovina nije protiv građana u bilo kojem dijelu RS-a i BiH. Hercegovina je protiv kriminala.

O: Načelnici koji su vlast preuzeli od SNSD-a nakon lokalnih izbora konstantno upozoravaju da su zatekli katastrofalno stanje, prezaduženost, veliki broj nepotrebnih administrativnih radnika, prazne kase. Šta ste Vi naslijedili?
Vučurević:
Katastrofalno stanje je najbolja riječ kojom se može opisati stanje koje smo zatekli u Trebinju. Naslijedili smo dug budžetskim korisnicima veći od dva miliona maraka, sportski kolektivi su u dubiozama od po nekoliko miliona, velika administracija je potpuno needukovana i neefikasna. Ona za 8 godina vlasti u Trebinju nije uspjela da napravi bilo kakav ozbiljan projekt prema fondovima IPA i da se uključi u međunarodne tokove kako bi dobila novac za razvojne projekte. U Trebinju, kao i u Hercegovini, ali i čitavom RS-u, pokazalo se da je odgovor naroda na lokalnim izborima bio jasan i da je stoga vlast od SNSD-a preuzeta u više od 40 opština.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije