Dodik: Ne možemo mirno prihvatiti da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan Republike

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ne možemo mirno prihvatiti da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan Republike
/ Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH.

"Čak i ako ponovo dođe do sramne Ustavnog suda, koji je naprasno sazvan, samo zato što mu je predsjednik Bošnjak, koji je tokom rata, kada je Alija Izetbegović zamrznuo status, bio predsjednik ratnog SDA. I sada očekujete da mi vjerujemo u poštenje, pravičnost, pravdu i stručnost takvih ljudi. Naravno da ne vjerujemo. Moraće tu lekciju da nauče i neki drugi u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je novinarima u Beogradu objasnio da ga ništa ne može spriječiti da "odbrani najvrednije što se zove Republika Srpska".

"Kada sve razgrnete i kada sam pokušao da saznam zašto je problem, onda vidite da je u suštini problema - pravo na referendum. Da je bio referendum o vremenskim nepogodama ili poplavi, opet bi bio osporavan", rekao je Dodik.

On je naveo da se srpskom narodu ne dozvoljava da afirmiše jedno pravo, koje pripada i drugim narodima, a to je da izađe na referendum i najdemokratskije odluči o nekim pitanjima koja su za njega važna.

Navodeći da je referendum reakcija Republike Srpske, a ne voluntarizam, Dodik je istakao da ne može neko iz svijeta da očekuje da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan Republike, i da to Srbi mirno prihvate.

"To je ponižavanje svega i intelekta ovog naroda, da jedan Bakir Izetbegović kao osvjedočeni protivnik Republike Srpske, koji je u svojim govorima govorio da Srpska treba da nestane i pripisivao razne etikete kao 'genocidna', da on ima dobre namjere", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije