Dodik: Ne mogu zamisliti BiH s jednim predsjednikom

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ne mogu zamisliti BiH s jednim predsjednikom

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Sarajevu da bi volio da se uspostavi jedna nova dinamika u vezi s dogovorom oko implemetacije presude 'Sejdić-Finci' što bi, kako je rekao, značilo aplikaciju za članstvo u EU i relaksiralo odnose u vezi mnogih pitanja.

Na pitanje nazire li se dogovor na sastanku bh. političkih lidera s komesarom EU-a za proširenje Stefanom Fueleom koji još uvijek traje u Delegaciji EU u Sarajevu, Dodik je kazao da bi lično volio da do toga dođe.

U Republici Srpskoj, prema njegovim riječima, predviđeno je da ostane direktan izbor, da je RS jedna izborna jedinica i da se u toj izbornoj jedinici većinom glasova bira jedan član predsjedništva.

Očekivano: Nema pomaka na sastanku lidera sa Fuleom

U međuvremenu se Dodik pojavio u emisiji Federalne TV "Pošteno", gdje je kazao kako je javnost u Republici Srpskoj "za jaku RS, a labilnu BiH".

Kazao je kako je u redu da BiH ima evropsku perspektivu, ali da RS to ne zanima ako znači smanjenje njene autonomije.

Također je ponovio kritike na račun Suda i Tužilaštva BiH, od kojih "ne vidi nikakvu korist".

Zbog toga više ne vjeruje ni visokom predstavniku ni međunarodnoj zajednici, zamjerajući im "ogroman broj nametnih zakona i olako mijenjanje ustavnog poretka". Zaključio je kako Sud i Tužilaštvio BiH nemaju ustavnu osnovu.

Kada je u pitanju presuda 'Sejdić-Finci' naveo je da Evropski sud za ljudska prava nigdje nije spomenuo da treba promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH i njegove kompetencije, te da su spremni brisati odredbu "srpski član" iz Republike Srpske, ali da ovaj entitet i dalje bira jednog člana, dok se u Federaciji trebaju dogovoriti oko izbora druga dva člana.

Kazao je i kako ne može zamisliti BiH s jednim predsjednikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije