Dodik: Ne idem na inauguraciju Putina jer dan ranije slavim krsnu slavu Đurđevdan

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ne idem na inauguraciju Putina jer dan ranije slavim krsnu slavu Đurđevdan
Predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je intervju za "Srpski Telegraf" u kojemn je rekao da bi "Dejton II doveo do raspada BiH", kao i da su "stranci dosta uništili Dejtonski mirovni sporazum".

Dodik je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima razumijevanja za RS iako su na njemu (Vučiću) velika odgovornost i veliki pritisci.

Predsjednik manjeg bh. entiteta potvrdio je da neće putovati na inauguraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvu, koja se održava 7. maja, navodeći da je dan ranije Đurđevdan - njegova krsna slava.

"Moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, ostaću ovdje", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u politiku ušao zbog košarke, koju je igrao u mladosti, jer je "zbog svega što je tada vidio" bilo neminovno da se angažuje u društvenom radu, te naglasio da je ponosan što je bio član Saveza komunista.

On je naveo da mu je najteži momenat u karijeri bio kada mu je, zbog odbijanja bespogovorne poslušnosti, nekadašnji predsjednik SR Јugoslavije Slobodan Milošević, skoro dvije godine zabranio ulazak u Srbiju.

"Posljednji susret imali smo u Vili "Mir", koja je kasnije bombardovana. Tražio je da podnesem ostavku na mjesto premijera. Odbio sam. Mjesec i po dana kasnije zabranio mi je ulazak u Srbiju", rekao je Dodik.

On je naveo da je, osim Franje Tuđmana, poznavao sve čelnike stranaka koje su vrijeme raspada Јugoslavije imale dominantnu ulogu, a najnegativnije je ocijenio lidera SDA Aliju Izetbegovića, za kojeg je rekao da je bio "zagriženi islamista" koji je izazvao rat u BiH.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je bio "lihvar koji je svima pokušavao da se dodvori, a u suštini je bio veoma zagriženi islamista".

"Njegova ključna rečenica da će žrtvovati mir za BiH dovela je narode u rat u kojem je izginulo 94.000 ljudi svih naroda i narodnosti", rekao je predsjednik RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije