Dodik napustio sastanak bh. lidera u Pragu

Radiosarajevo.ba
Dodik napustio sastanak bh. lidera u Pragu

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik napustio je sastanak  bosanskohercegovačkih lidera s evropskim partnerima, koji još traje u Pragu, javlja Fena.

Očekivano: Ništa od dogovora bh. lidera u Pragu

Nakon toga je Dodik novinarima kazao da, nakon višesatnog "čekanja po hodnicima", ne može više čekati da se usaglase federalni partneri.

"To nije fer. Kad završe i kad nas zovnu, mi ćemo biti dio rješenja", izjavio je.

Ranije, u toku večeri, mediji su javili da u plenarnom dijelu ovog skupa nije postignut dogovor o medelu za izbor u Dom naroda i da su nakon toga počeli bilateralni sastanci.

Rečeno je da će po završetku sastanka, koji može trajati još sat, dva ili više sati, biti održana pres-konferencija.

Praški sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH s evropskim partnerima počeo je danas u pokušaju da se učesnici dogovore o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Rečeno je da su učesnici pregovora i komesar za proširenje EU Štefan Fuele, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Na oktobarskom sastanku, održanom u Briselu, učesnici su potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci" kojima je predviđen direktan izbor tri člana Predsjedništva BiH, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske, javila je TV1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije