Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Referendum se može otkazati

Anadolija
Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Referendum se može otkazati
Nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da se poseban dio razgovora odnosio na referendum zakazan za 25. septembar u RS.

"Predsjednik Vučić je ostao pri svojim stavovima, stavovima Srbije oko toga, koje karakteriše činjenica da Srbija ima principijelan odnos nemješanja, niti podržava, niti osporava pravo, ali u svakom slučaju, veoma intenzivno i do kraja pokušava da ukaže na sve opasnosti koje mogu izazvati negativne posljedice, prvenstveno međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

On je dodao da je referendum zakazao Ustavni sud BiH svojom odlukom da poništi 9. januar te da ga može i otkazati, ukoliko "poništi tu svoju odluku, oko poništavanja 9. januara".

"To je nešto čime dajemo mogućnost zasjedanju tog famoznog Suda. Narodna skupština RS-a je zatražila da se povuče ta odluka i poništi, traženje da se prilagodi član 3b koji se odnosi na Dan Republike Srpske i mi očekujemo da će Sud uvažiti argumentaciju koju imamo", rekao je Dodik i dodao "da bi time prestale mogućnosti i potreba za održavanjem referenduma".

Dodik je rekao da su razgovori bili teški i opsežni, a da je Vučić pokazao principijelnost. Dodao je da je referendum reakcija, a ne akcija i da nije rezultat hira.

"Referendum će dati mišljenje naroda, a onda treba da se uputimo u izmjene ili dopune zakona, shodno tome. Ustavni sud je obrazlažući svoju odluku rekao je da Bošnjaci u RS ne osećaju da je to njihov praznik i da je njima problem ako moraju da obavezno proslavljaju. Ako Bošnjaci hoće na Dan RS-a da rade njihova preduzeća i radnje, ja nemam ništa protiv, ni mi ne proslavljamo 1. mart, kada oni proslavljaju. Bilo bi fer uvažiti tako nešto za Bošnjake, mi u RS-u ne želimo nikoga da tjeramo, ali niko nam ne može osporiti da mi slavimo 9. januar, ako je to naš osećaj", rekao je Dodik.

Kako je naveo Dodik, i on i Vučić su ostali na istim pozicijama, s tim što je informisao Vučića o mogućnostima, u koje on sam ne veruje da će se desiti.

"Ne vjerujem da će Ustavni sud to povući", rekao je Dodik i dodao da je Vučić jostao uporan u svojim stavovima da je potrebno očuvati regionalnu stabilnost i mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije