Dodik najavio zajedničku deklaraciju RS-a i Srbije o opstanku Srba

Radiosarajevo.ba
Dodik najavio zajedničku deklaraciju RS-a i Srbije o opstanku Srba

Lider RS-a Milorad Dodik najavio je u razgovoru za Blic donošenje zajedničke deklaracije RS i Srbije o opstanku Srba

"Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana pre toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovisali. To je definitivni dogovor. Naše radne grupe, koje nisu nimalo uske jer okupljaju značajan broj ljudi, usaglasile su tekst i on postoji. Ne želim za sada da ga iznosim u javnost iz niza razumljivih razloga", rekao je on.

Upitan za koju funkciju na izborima 2018. će Milorad Dodik biti kandidat, kazao je "ima dosta vremena, a dovoljno sam i politički iskusan i pragmatičan da mislim da za to ima svoje vrijeme".

"Preambiciozno bi bilo da sada o tome govorim. Naravno da ima raznih varijanti, ali mi još nismo seli u partiji da o tome pričamo, kao ni u koaliciji. Ono što ću ja učiniti jeste to da ću obezbediti široki front, za koji očekujem da će dobiti 70 odsto. I taj front sa 70 odsto podrške ovog naroda će otići u zajedničke institucije, formirati vlast u RS, biti jedinstven i biti udarna pesnica srpskog naroda i RS u svim razgovorima", rekao je on.

Govorio je i o saradnju sa strankama u FBiH.

" Ako to bude SDP, biće SDP, ako bude većina SDA, biće oni. Ja nemam tu dozu straha od toga. Ako idete čvrsto i uvereno u politički stav, šta vas briga ko je sa druge strane. Mi smo te bitke nosili i sa daleko jačim, nego što su svi oni bili kada se skupe zajedno. Možda najadekvatniji odgovor bi bio – baš me briga ko je sa druge strane. Bošnjački narod će to izabrati, a ne ja. BiH je sastavljena i Savjet ministara se sastavlja. Mi nismo ni u kakvom savezu sa SDA, kao što je SDS. Oni su preko te „narodnjačke“ priče u nekoj obavezi sa njima. Mi smo odgovorni samo ovom narodu. Prema tome, nemam problem da im ustane i rahmetli Alija Izetbegović i da se tamo postavi, meni to ne predstavlja nikakav problem", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije