Dodik najavio odluku o finansiranju Općih izbora u BiH: „Završava ova saga“

6
Radiosarajevo.ba
Dodik najavio odluku o finansiranju Općih izbora u BiH: „Završava ova saga“
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici (ponedjeljak) donijeti odluku o finansiranju Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Sutra će Savjet ministara donijeti odluku o finansiranju izbora po zahtjevu CIK-a. Time će biti završena saga u vezi s ovim pitanjem“, objavljeno je na Dodikovom nalogu na Twitteru.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Hrvatska demokratska zajednica BiH preko Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH u više navrata je de facto odbijala omogućiti finansiranje izbora, i pored snažnih pritisaka međunarodne zajednice. U javnosti su, to, naravno, opovrgavali.

Inače, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković dostavila je Vijeću ministara BiH prijedlog posebne odluke o odobravanju novca Centralnoj izbornoj komisiji za provedbu Općih izbora 2022.

Kolegij Vijeća ministara BiH o tome će se izjasniti u ponedjeljak ujutro, 6. juna, prije sjednice Vijeća ministara BiH.

Na sjednici koja je održana i u četvrtak i u petak predsjednik CIK-a dr. Suad Arnautović pozvao je Vijeće ministara BiH da na dnevni red sjednice VM BiH koja će biti održana u ponedjeljak stave i odluku koja je već dva puta odbijena glasovima ministara iz HDZ BiH.

Ukoliko se potvrdi Dodikova najava, bit će to defnitivno značajna pobjeda demokratskih procesa i institucija države BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije