Dodik na RTS-u: Deklaracija SDA je nastavak 'Islamske deklaracije' Alije Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Dodik na RTS-u: Deklaracija SDA je nastavak 'Islamske deklaracije' Alije Izetbegovića

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik gostovao je u emisiji "Oko" na Radio televiziji Srbije.

Povod je bila Programska deklaracija SDA, dokument zbog kojeg će u subotu u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održati sastanak s liderima parlamanetarnih stranaka iz RS-a.  

Milorad Dodik je, gostujući u emisiji "Oko" RTS-a rekao da će na sastanku informirati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o novonastaloj situaciji.

Srbija je, podsjeća, jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, a "Programska deklaracija SDA krši kako Ustav, tako i Dejtonski sporazum".

"Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak 'Islamske deklaracije' Alije Izetbegovića", izjavio je Dodik.

Ističe da je riječ o "opštemuslimanskoj deklaraciji", a na pitanje zašto to tvrdi, navodi da nijedna "muslimanska partija" nije kritikovala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter.

"Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi", rekao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je da "međunarodna zajednica već 25 godina ruši Dejtonski sporazum" i da je Visoki predstavnik učinio sve da ga uruši do mjere donošenja zakona koji su protivustavni.

"To vidi na primjeru Vijeća ministara BiH koji se ustavom definira kao pomoćni organ Predsjedništva BiH, dok mu je visoki predstavnik dao opis posla koji bi mogao da bude neka vrsta vlade", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sjednici Predsjedništva BiH u petak dogovoreno da će članovi kolektivnog šefa države 8. oktobra zajedno biti u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Istog dana Srbiju bi trebalo da posjeti i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije