Dodik na Akademiji: RS je država koja štiti prava i slobode svih građana

Fena
Dodik na Akademiji: RS je država koja štiti prava i slobode svih građana
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas "da se RS neće odreći prava na referendum, svaki put kada ocijeni da je ugrožena njena suština i prava te da će na referendumu donijeti i novi Ustav koji je već dijelom napisan i u skladu je s Daytonom.

"Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i partija u RS oko tog pitanja. Referendum je naše ustvano i zakonsko pravo koje nam niko ne može oduzeti, garantovano poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo", ustvrdio je Dodik.

Na Akademiji u povodu 9. januara, Dana RS-a, koji je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da, iako neki žele da drugačije prikažu, RS nema problem s BiH, onakom kako je parafirano u Daytonu i potpisano u Parizu.

Za BiH je rekao da je zajednica dva entiteta, bez čije saglasnosti se ne može usvojiti nijedna odluka, te da ju je takvu odredio Daytonski sporazum, a ne ovakvu kakva je sada nastala nametnutim odlukama visokih predstavnika.

"Borba za RS još uvijek nije završena, jer ataci na njena prava utvrđena Daytonskim sporazumom, na njene institucije i praznike ne jenjavaju i ne prestaju. Zato neće prestati ni naše htjenje da jačamo RS, činimo boljom, naprednijom, slobodnijom i naravno samostalnijom, onako kako je zapisano u Daytonskom sporazumu. Neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu. BiH ne može biti samo po mjeri jednim, jer je to onda šteta za sve. Time se razara mir, stabilnost i šansa za njen opstanak", ustvrdio je Dodik navodeći da RS niko ne može oduzeti administrativnim mjerama

Dodik je i ovaj put nekoliko puta RS nazvao "državom" koja "štiti prava i slobode svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili neko druge opredjeljenje" te dodao da će RS vratiti "otete" nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju, a "međunarodnim kriminalcem" nazvao je bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, jer je "najviše kršio Dejtonski sporazum i međunarodno pravo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije