Dodik kritikuje Evropu zbog suđenja protiv njega, odlučio da se požali svojim "prijateljima"

4
Radiosarajevo.ba
Dodik kritikuje Evropu zbog suđenja protiv njega, odlučio da se požali svojim "prijateljima"
Foto: Dž. K. / A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh. entiteta Rs Milorad Dodik ponovo kontrirao sam sebi i dok uvjerava javnost da se zalaže za evropski put Bosne i Hercegovine (kad mu je to potrebno) sada je odlučio da oštro kritikuje Evropsku uniju. 

"Evropa je odustala od vrijednosti za koje se načelno zalaže i to je najvidljivije na primjeru BiH, gdje se krše svi postulati vladavine prava", rekao je Dodik. 

Podsjetio je da biranje i imenovanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno je definisano Dejtonskim sporazumom, ali je mišljenja da su velike sile "pogazile" ono što piše u Dejtonu.

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

"Međutim, velike sile su sve to podredile svojoj moći i pogazile ono što u Dejtonu piše. Samo je američka ambasada, podržana britanskom i njemačkom, ovdje uvela jednog stranca Schmidta i rekla da je on visoki predstavnik. On danas mijenja odlukama zakone, on uvodi dopune zakona, on uzgrožava funkcionisanje ukupnog pravnog i ustavnog sistema i sve ono što možemo da vidimo kao dekadenciju od ranije rečene vrijednosti Evropske unije", izjavio je Dodik. 

Dodik, koji je više puta kršio Dejtonski sporazum, Ustav, koji redovno vrijeđa žrtve genocida, negiga isti (što je sada zakonom zabranjeno) i koji pokušava da spasi sebe agresivnom propagandom, požalio se danas, 20. juna, učesnicima simpozijuma "Bratislava - prijestonica mira" na sudski postupak koji se vodi protiv njega, a koji je prva konkretna, jasna i legalna reakcija na njegovo opasno ponašanje. Međutim, za Dodika je to paradoks.

"Učesnike simpozijuma 'Bratislava - prijestonica mira' danans sam upoznao s paradoksom da se zbog odluke Schmidta protiv mene vodi sudski postupak. Strani intevencionizam jasno se ogleda i kroz djelovanje Ustavnog suda BiH", zaključio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije